Voor veel mensen is belastingaangifte doen niet alleen een jaarlijks ‘moetje’, maar zorgt het ook voor stress. Heb ik de aftrekposten juist toepast? Ben ik niks vergeten? Kleine vergissingen kunnen leiden tot naheffingen, boetes of misgelopen teruggaven. In dit blog bespreken we veelgemaakte fouten bij je belastingaangifte indienen en geven we je tips hoe je deze fouten kunt voorkomen.
Dit zijn veelgemaakte fouten bij je belastingaangifte
- Onvolledig of verkeerd gebruik van aftrekposten. Veel mensen laten geld liggen doordat ze niet weten dat ze ook zorgkosten, verbouwingskosten, studiekosten of giften aan goede doelen mogen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Investeer je zelf voor je eigen pensioen? Dan mag je dit bedrag ook aftrekken van je inkomen in box 1. Maar let op: Zorgkosten die al vergoed worden door de zorgverzekeraar, of kosten via je eigen risico, mag je niet opnemen als aftrekpost.
- Onjuist invullen van je gegevens. Een typefout is snel gemaakt, net als een verkeerde berekening. Een onjuiste belastingaangifte kan ervoor zorgen dat je te veel of juist te weinig betaalt, waardoor je later nog een naheffing krijgt.
- Je belastingaangifte te laat indienen. Hoewel je vaak een tweede kans krijgt om je aangifte alsnog in te dienen, krijg je wel te maken met rente op het bedrag dat je moet betalen na je aanslag. Dit is in veel gevallen 7,5% rente. Vergeet je ook in de herkansing je belastingaangifte te doen, dan kun je een boete op de mat verwachten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wist je dat… met het Financieel Fit Plan Goud wij de belastingaangifte voor je regelen en ook automatisch uitstel aanvragen voor als het niet op tijd lukt?
- Privéuitgaven doen op kosten van je onderneming. Ben je ondernemer en schaf je mobieltjes aan voor je familieleden, zorg er dan voor dat je dit opgeeft als privéuitgaven. Doe je dit niet, dan heeft dit gevolgen voor zowel je inkomstenbelasting als je omzetbelasting.
- Apart aangifte doen als je getrouwd bent. Je loopt dan geld mis, want als je getrouwd ben mag je de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Dat levert je belastingvoordeel op.
- Te weinig kosten opgeven voor je nieuwe huis. Je mag eenmalig de afsluitkosten voor de hypotheek aftrekken van je inkomen. Dan moet je denken aan de kosten voor de notaris, taxatiekosten voor het krijgen van de lening of de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vergeet dit dus niet!
- Je hebt een auto van de zaak, maar de bijtelling ontbreekt of is te laag. Dat mag alleen als duidelijk bewezen kan worden dat er niet meer dan 500 kilometer per jaar wordt gereden. Afhankelijk van de waarde van de auto zorgt dit mogelijk voor extra belasting.
- Ontslag- of transitievergoeding verkeerd ingevuld. Deze vergoedingen moet onder het kopje ‘Pensioen en andere uitkeringen’ ingevuld worden, maar niet iedereen weet dat. Jij nu wel.
- Advocaatkosten ingevuld bij alimentatie. Dat is onjuist. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar, maar betaalde partneralimentatie wel. Sommige mensen nemen de eventueel gemaakte advocaatkosten daarin mee, maar dat is dus niet correct.
Hoe je deze fouten voorkomt
- Check, check dubbelcheck. Loop je belastingaangifte altijd nog even na voordat je op verzenden klikt. Ook als sommige informatie automatisch door de Belastingdienst is ingevuld, want ook daar kunnen fouten in staan.
- Houd je administratie op orde. Houd alle relevante documenten, bonnetjes en facturen bij elkaar, zodat je deze niet kwijtraakt en er snel bij kan als dat nodig is. Dat bespaart je niet alleen tijd, maar voorkomt ook onnodige stress.
- Schakel een Financieel Fit-adviseur in. Hulp van een mens kan natuurlijk ook en is wel zo persoonlijk. Onze Financieel Fit-adviseurs beschikken over de juiste kennis en nemen het invullen van je belastingaangifte volledig voor je uit handen. Houd jij tijd over voor leuke dingen.
Overweeg de Financieel Fit Belastingservice
Denk je nu, na dit blog te hebben gelezen: ik laat het liever een ander doen? Dat kan! Neem contact op met jouw Financieel Fit-adviseur om gebruik te maken van onze Belastingservice. De kosten voor deze service bedragen €199. Het enige wat je hoeft te doen is ons de benodigde documentatie opsturen. Welke documenten wij nodig hebben, laten we je uiteraard weten.
Heb je meer tijd nodig om de documenten te verzamelen? Geen zorgen! Met jouw Fitplan Goud regelen wij automatisch uitstel t/m mei volgend jaar voor jou.