keyboard_arrow_up

 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Hypotheek met NHG in 2021

Wat is een hypotheek met NHG in 2021?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Je kunt een besluiten om als je een woning gaat kopen een hypotheek met NHG in 2021 af te sluiten. Er zitten een aantal grote voordelen aan die we zo zullen bespreken. Uiteraard zijn er ook voorwaarden want voor niks gaat de zon op. Met de NHG staat het Waarborgfonds borg voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker, mocht je niet meer je lasten kunnen opbrengen. Een hypotheekverstrekker loopt hierdoor vrijwel geen risico waardoor ze je een mooie korting op de hypotheekrente kunnen bieden. Als je voldoet aan de voorwaarden  voor een hypotheek met NHG in 2021, dan is het vaak zeer aantrekkelijk om voor deze vorm te kiezen.

Waarom een hypotheek met NHG?

Het idee achter een hypotheek met NHG in 2021 is het bevorderen van het eigen woningbezit en het verbeteren van de kwaliteit hiervan. In het verleden was dit vooral gericht op mensen met een laag inkomen, maar tegenwoordig kan je een hypotheek met NHG afsluiten voor een zeer hoog bedrag. In 2021 loopt dit bedrag op tot € 325.000 (in 2020 was de grens nog € 310.000 / 2019: € 290.000). Dus voor de maximale NHG-lening moet je toch best aardig wat verdienen en spreken we niet van een laag inkomen. En als je energiebesparende maatregelen toepast dan valt het bedrag nog hoger uit namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020.

Voordelen van een hypotheek met NHG in 2021

Het Waarborgfonds Eigen Woning staat bij een NHG lening garant voor het door jou geleende bedrag. Daardoor berekent de hypotheekverstrekker een lagere rente. Deze korting die je ontvangt op de rente als de NHG wordt goedgekeurd kan zelfs oplopen tot meer dan 1 procent! Van dit financiële voordeel blijf je ieder jaar weer profiteren.

Een tweede voordeel is de woonlastenfaciliteit. Een scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kan ervoor zorgen dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Je hypotheekadviseur is het eerste aanspreekpunt bij veranderingen en/of betalingsproblemen. Toch is verkoop van de woning niet altijd nodig. Dan wordt er met je hypotheekadviseur, NHG en de geldverstrekker gekeken naar welk gedeelte van de hypotheeklast nog wel betaalbaar is. Deze lasten dienen gewoon betaald te worden. Wat je niet meer kunt betalen wordt bij de hypotheek gevoegd. Uiteraard zul je dit bedrag later weer moeten terug betalen maar je bent hierdoor wel tijdelijk uit de problemen en je hoeft niet je woning te verkopen.

Is verkoop niet tegen te houden? Dan kijken je Hypotheekadviseur van Financieel Fit, de hypotheekvertrekker en NHG samen hoe ze verkoop met verlies kunnen voorkomen.

 • Verkoop is niet altijd noodzakelijk
 • Onder bepaalde voorwaarden lost NHG de restschuld af

Kosten van NHG in 2021

Voor de hypotheek met NHG betaal je eenmalig een premie betalen. Deze NHG borg is voor 2021 – net als in 2020 – vastgesteld op 0,7 procent van het hypotheekbedrag (in 2019 was dat 0,9 procent van het hypotheekbedrag). Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar.

Oversluiten van bestaande hypotheek

Je kunt een hypotheek met NHG in 2021 ook aanvragen bij het oversluiten van je huidige hypotheek. Vanaf 2021 gelden voor het oversluiten naar NHG strengere regels: alleen een rentevoordeel is niet meer voldoende. NHG geeft verschillende redenen waarbij het oversluiten met NHG mogelijk is. Denk hierbij aan een verhoging voor kwaliteitsverbetering (en/of energiebesparende voorzieningen) en het omzetten van een aflossingsvrije lening naar een annuiteiten- of lineaire hypotheek.

Ook bij het oversluiten van een hypotheek geldt een maximum hypotheekbedrag van € 325.000. Sinds 2020 geldt de voorwaarde dat je alleen nog kunt oversluiten naar NHG wanneer de waarde van de woning niet hoger is dan de kostengrens.

Voorwaarden van NHG

Niet iedereen komt in aanmerking voor NHG. We hebben de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een NHG hypotheek in 2021 hieronder op een rij gezet:

1. Hypotheekbedrag maximaal € 325.000 (in 2020 was dat nog € 310.000)

2. Voldoen aan de woonquote ( de verhouding tussen de toekomstige woonlasten en je inkomen)

3. Een tijdelijk dienstverband, een sociale uitkering, Zelfstandig ondernemerschap, Schulden en Alimentatie hebben invloed op wel of geen NHG

Neem contact op met een van onze Financieel Fit adviseurs voor meer informatie. In een gratis eerste adviesgesprek zullen ze je mogelijkheden in kaart brengen!

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Vrijblijvend een afspraak maken

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

   Waarom een afspraak maken?

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over je situatie

   Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


   9.7

   Score op basis van 2061 beoordelingen.

   Gratis offerte voor
   hypotheekadvies aanvragen

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over je situatie


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Financieel Fit Test

    1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
    2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
    3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
    4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
    5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
    6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
    7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
    8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
    9. Ik heb een actueel testament

    Neem contact op face