Hypotheek verhogen

Wil je je woning verbouwen en wil/kan je de kosten voor de verbouwing niet uit eigen zak betalen? Dan kan het verhogen van je hypotheek interessant zijn. Dit kan op drie manieren: door onderhandse verhoging een tweede hypotheek af te sluiten, of je kunt ervoor kiezen om je eerste hypotheek ook volledig over te sluiten. Welke optie voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je situatie. Een financieel adviseur van Financieel Fit kijkt graag met je mee.

Maak een afspraak met een adviseur

Consumptieve uitgaven

Leuk weetje: Wist je al dat je jouw hypotheek ook kan verhogen voor consumptieve uitgaven? Bijvoorbeeld het kopen van een boot, auto? Je kan je hypotheek ook verhogen voor het aanvullen van je pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je hypotheek te verhogen. Wil je weten wat er mogelijk is voor jouw bestedingsdoel of situatie? Plan dan een vrijblijvend gesprek in met één van onze adviseurs. Dit kan ook gewoon telefonisch of via beeldbellen.

Ik wil meer weten

 

 


Drie manieren om je hypotheek te verhogen

Het verhogen van je hypotheek kan een strategische zet zijn om financiële doelen te bereiken, zoals het financieren van het verduurzamen van je huis, het consolideren

van schulden of het investeren in andere projecten. Zo kan je je hypotheek op drie manieren verhogen. Wij leggen de manieren kort aan je uit.

1. Onderhands verhogen

Heb je er bij de aankoop van je huis voor gekozen om je hypotheek hoger in te schrijven bij de notaris dan dat je hypotheek op dat moment was? Dan kan je onderhands verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven. Een financieel adviseur van Financieel Fit kan je hierover adviseren en je hoeft in dit geval niet naar de notaris.

2. Een tweede hypotheek afsluiten

Is je hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan kan je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. In dit geval moet je wel naar de notaris om de nieuwe hypotheekakte te ondertekenen.

3. Je hypotheek oversluiten

Zijn de eerste twee opties niet mogelijk (en banken zijn heel lastig met tweede hypotheken), dan moet je kiezen voor het volledig oversluiten van je eerste hypotheek. Dit kan in veel gevallen voordeliger dan je denkt. Onze financieel adviseur vertelt je hier graag meer over.

In alle gevallen heb je een hypotheekadviseur nodig. Een financieel adviseur van Financieel Fit bekijkt graag welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Wat kost hypotheek verhogen?

De kosten die gepaard gaan met het verhogen van een hypotheek kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke methode die wordt gebruikt. Hier zijn enkele mogelijke kostenposten die je kunt tegenkomen:

Taxatiekosten: Bij het verhogen van je hypotheek moet je waarschijnlijk je huis opnieuw laten taxeren. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de taxatie en het taxatiebureau dat je kiest. Dit omvat zowel de kosten voor een uitgebreid taxatierapport als voor een snellere, maar minder gedetailleerde desktop taxatie.

Notariskosten: Sluit je een tweede hypotheek af? Of moet je de hypotheekakte aanpassen? Dan zal je notariskosten moeten betalen. Deze kosten zijn verbonden aan het passeren van de nieuwe hypotheekakte bij de notaris.

Advies- en bemiddelingskosten: In de meeste gevallen heb je een hypotheekadviseur nodig om je te begeleiden bij het verhogen van je hypotheek. Deze adviseur kan je helpen bij het vinden van de beste opties en regelt het contact met de geldverstrekker. De kosten voor dit advies en de bemiddeling kunnen variëren afhankelijk van de adviseur en de complexiteit van je situatie.

Nationale Hypotheek Garantie: Sluit je een tweede hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je hiervoor een borgtochtprovisie. NHG biedt extra zekerheid voor de geldverstrekker en kan gunstig zijn voor jou als lener, maar het brengt wel extra kosten met zich mee.

Een financieel adviseur kan je adviseren of dit in jouw situatie handig is. Zij kunnen je helpen om de kosten en voordelen af te wegen en te bepalen of het verhogen van je hypotheek de juiste keuze is in jouw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via de button of bel 0164-607 211.

Neem vrijblijvend contact op
Wat zijn de voorwaarden van hypotheek verhogen?

Verhogen kan alleen onder de volgende voorwaarden: je hebt overwaarde op je woning of je wil je woning verbouwen en je woning wordt hierdoor meer waard. Hoeveel je kan verhogen is onder andere afhankelijk van de marktwaarde van je woning, de hoogte van je huidige hypotheek en je inkomen.

Wat moet ik weten over hypotheek verhogen?
  • Verhogen is interessant als je je woning wil verbouwen of wil verbeteren en je hiervoor je spaargeld niet wil of kan inzetten.
  • Door verhoging gaan je maandelijkse hypotheeklasten omhoog.
  • Je hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de waarde van je woning na verhoging. Voor verduurzamen geldt 106%.
  • Het is slim om rekening te houden met extra kosten die komen kijken bij verhoging, zoals taxatie-, notaris- en advieskosten.
Benodigdheden om je hypotheek te verhogen

Bij het aanvragen van een woninglening zijn dezelfde documenten nodig als bij het afsluiten van een hypotheek. Deze documenten helpen de geldverstrekker om een goed beeld te krijgen van je financiële situatie en om te bepalen of je in aanmerking komt voor de lening. Hier zijn de belangrijkste gegevens die je moet verstrekken:

● De vastgestelde marktwaarde van je woning: Dit is nodig om de lening te kunnen afstemmen op de waarde van de woning die je wilt kopen of financieren. Dit kan worden bepaald door een taxatie van een erkende taxateur.

● Jouw inkomen en eventueel het inkomen van je partner: Het inkomen is een belangrijke factor bij het beoordelen van je financiële draagkracht voor het afbetalen van de lening. Je moet bewijs leveren van je inkomen, zoals loonstrookjes, belastingaangiften, en mogelijk ook bewijs van eventuele andere inkomstenbronnen.

● Je financiële verplichtingen: Dit omvat alle bestaande financiële verplichtingen, zoals leningen, creditcardschulden, alimentatie, en andere maandelijkse lasten die invloed kunnen hebben op je vermogen om de lening terug te betalen. Deze informatie kan worden verstrekt aan de hand van bankafschriften, schuldbewijzen en andere relevante documentatie.

 

Door deze documenten te verstrekken, kan de geldverstrekker een grondige analyse maken van je financiële situatie en bepalen welk type lening en leningsbedrag voor jou geschikt is.

Mag ik mijn hypotheek verhogen voor een consumptieve uitgave?

In veel gevallen wel. Het gaat dan om een verhoging die je afsluit om de overwaarde op je woning op te nemen. Het bedrag dat vrijkomt mag je consumptief besteden. Het is ook mogelijk om dit te combineren met een verhoging voor een verbouwing.

Let op! Er zijn geldverstrekkers waar dit niet mogelijk is. Vraag hiernaar bij je financieel adviseur.

Mag ik mijn hypotheek verhogen voor verduurzamen?

Ja, dat mag zeker. Het geleende bedrag komt dan in een depot dat je kan gebruiken voor de verduurzaming of verbouwing van je woning.


Advies van Financieel Fit

Wil je meer informatie of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze financieel adviseurs en ontdek wat de mogelijkheden zijn die bij jou passen. Aarzel niet om ons te bereiken via 0164-650 088 of stuur een e-mail naar krediet@financieelfit.nl. Of klik op de button hieronder.

Maak een afspraak
zeven zekerheden van Financieel Fit

Mis geen financiële tips dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang de beste financiële tips en ons laatste nieuws.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak