keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Inkomen boven 50.000 lager hypotheekbedrag in 2022

Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert dat de leennormen voor hypotheken strenger moeten zijn in 2022. Met hetzelfde inkomen als vorig jaar kun je een gelijke of lagere hypotheek krijgen. De reden hiervoor is de stijgende inflatie.

Hypotheeknormen van 2022

Voor het afsluiten van een hypotheek bestaat complexe regelgeving die voortdurend wordt aangepast. Onlangs zijn de nieuwe hypotheeknormen van 2022 bekendgemaakt. De nieuwe hypotheeknormen van 2022 zijn voor hogere inkomens strenger dan vorig jaar. De huishoudens die een inkomen hebben tot ongeveer 50.000 euro kunnen meer lenen in 2022. Voor de huishoudens die een hoger inkomen hebben dan 50.000 euro geldt dat zij minder kunnen lenen in vergelijking met 2021.

Tips voor berekenen van hypotheek

Om op basis van de vernieuwde hypotheeknormen het maximale leenbedrag te berekenen, zijn vijf verschillende punten belangrijk: je geboortedatum, inkomen, type werkzaamheden, financiële verplichtingen en woonquote.

Geboortedatum

Je geboortedatum speelt een grote rol bij het berekenen van je hypotheek. Als je wat ouder bent en bijna met pensioen gaat, is het maximale bedrag wat je kunt lenen waarschijnlijk lager. Wanneer je met pensioen gaat, zijn er verschillende factoren die anders gewogen worden wanneer je een hypotheek afsluit. Deze factoren zijn bijvoorbeeld de hoogte van je AOW, je eventuele werkgeverspensioen, voortkomend uit gewerkte arbeidsjaren, en zelf getroffen voorzieningen, zoals inkomsten uit eigen vermogen.

Inkomen: wat telt mee?

Het berekenen van je bruto-inkomen is een belangrijk onderdeel. Dat wordt op twee manieren berekend, op basis van de vraag of je een vast contract hebt of juist niet. Bij een vast contract wordt er gekeken naar het salaris, vakantiegeld en een eventuele eindejaarsuitkering. Bij mensen zonder vast contract, zoals zzp’ers, kunnen er andere toeslagen worden meegerekend. Een voorbeeld hiervan is structureel overwerken.

Deze berekening is nodig zodat de verhouding tussen het bruto-inkomen en de lening vastgesteld kan worden. De hypotheek mag in principe 4,5 keer zo hoog zijn als het vastgestelde bruto jaarinkomen.

Type werkzaamheden: waar wordt naar gekeken?

Er wordt niet alleen gekeken naar de hoogte van het bruto-inkomen, maar ook naar de manier hoe dat wordt verdiend. Dit verschilt per persoon. De een is een vaste medewerker van een goedlopend bedrijf en de ander werkt als zzp’er in de bouwsector. De vaste medewerker van een goedlopend bedrijf zal in dit geval meer kunnen lenen, vanwege de stabiliteit van deze baan. Dit geeft meer zekerheid dat diegene het leenbedrag op tijd kan aflossen.

Wat bedoelen ze met Financiële verplichtingen?

Een deel van het bruto-inkomen gaat naar de maandelijkse, financiële verplichtingen. Deze zijn relevant om te berekenen hoeveel geld er over blijft voor hypotheeklasten en worden dus ook meegenomen bij het bepalen van het maximaal te lenen bedrag. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn studieschulden, in het rood staan, een creditcard of een smartphone-abonnement. De financiële verplichtingen staan (meestal) geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hypotheekverstrekkers kunnen hier controleren of je schulden of leningen hebt en zo berekenen hoeveel je kwijt bent aan maandelijkse lasten.

Wat is de Woonquote?

De ‘woonquote’ is het percentage van je bruto toetsingsinkomen dat je maximaal aan het aflossen van je hypotheek mag besteden. De woonquote wordt berekend op basis van het toetsingsinkomen. Het percentage van het toetsingsinkomen dat wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, is je woonquote. Dit percentage verschilt per bank.

Weten wat jij kunt lenen in 2022?

We rekenen het graag voor je uit. Je kunt alvast onze rekentool bekijken voor een schatting. Het is altijd maatwerk, zeker als je geen starter meer bent. Onze adviseurs kijken graag naar jouw situatie en geven je persoonlijk advies. Dit kan op afstand, bij jou thuis of in een van onze vestigingen.

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face