keyboard_arrow_up
  • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
  • Financieel plan met jaarlijkse check
  • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Bespaar via deze hypotheekvoorwaarden

Vergelijk rente én hypotheekvoorwaarden

De zoektocht naar een hypotheek start tegenwoordig online. Vaak wordt daarbij gekozen voor de laagste hypotheekrente van dit moment. Toch ben je hiermee niet altijd het goedkoopste uit. Gedurende de looptijd kan er veel veranderen waardoor meer flexibiliteit en service door de geldverstrekker wenselijk kan zijn.

Een goede hypotheekadviseur vergelijkt daarom, naast de hypotheekrente, hypotheekvoorwaarden voor een voordelige en toekomstbestendige hypotheek.

Hypotheekvoorwaarden die je geld opleveren

Een moderne geldverstrekker biedt een goede rente met daarbij ruime hypotheekvoorwaarden. Daarmee ben je nu én in de toekomst verzekerd van de meest voordelige hypotheek.

1. Een hypotheek met verhuisregeling

Door de lage hypotheekrente van dit moment kiezen Nederlanders voor een langere rentevastperiode.  Waar tot een aantal jaren geleden de hypotheekrente 10 jaar vast het meest werd gekozen, is dit nu 20 jaar vast.

Wie de lage hypotheekrente lang vast zet, doet er verstandig aan om te kiezen voor een hypotheek met een verhuisregeling. Ga je verhuizen, dan kun je de hypotheek meeverhuizen onder dezelfde voorwaarden. Let ook op eventuele beperkingen aan de verhuisregeling. Als je in verband met de verhuizing tijdelijk twee huizen hebt, kan de verhuisregeling na een aantal maanden vervallen.

2. De hypotheekrente gedurende de looptijd

Gedurende de rentevastperiode stijgt de hypotheekrente niet. Wat veel huizenbezitters niet weten is dat de hypotheekrente wel kan dalen tijdens de rentevaste periode. Als wordt afgelost daalt de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, ook wel Loan to leverage (LTV) genoemd. Met een lagere LTV kun je een aanmerking komen voor rentekorting. Het kan natuurlijk ook dat de woningwaarde stijgt,

Niet elke geldverstrekker verlaagt automatisch de hypotheekrente als voldoende is afgelost. Bij de drie grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING moet je bijvoorbeeld zelf om een lagere hypotheekrente vragen. Kiezen voor een hypotheek met automatische renteaanpassing kan je geld besparen en je hebt hier geen omkijken naar. Munt Hypotheken was de eerste bank die de  hypotheekrente automatisch aanpast.

Geldverstrekkers bepalen zelf de risicoklasse en de rentekorting die eraan gekoppeld is. Zo kun je bij een bepaalde bank sneller in aanmerking komen voor rentekorting of kan de rente met grotere stappen dalen. Vergelijk dus naast de rente bij aanvang van de hypotheek, de hypotheekrente die je gedurende de looptijd betaalt. Deze hypotheekvoorwaarden kan duizenden euro’s schelen.

3. Hoeveel boetevrij aflossen?

Bij de meeste geldverstrekkers kun je jaarlijks een deel van de hypotheek extra aflossen, boetevrij. In de regel is dit 10% van de hypotheek. Het kan interessant zijn om te kiezen voor een hypotheek waarbij je meer boetevrij kunt aflossen. Als je op termijn eigen geld in de hypotheek wilt stoppen, een erfenis verwacht of als bedrijfsmiddelen vrij komen, kun je door aflossen je hypotheek verlagen. Een goede reden om deze hypotheekvoorwaarden onder de loep te nemen.

Een ander voordeel van een hypotheek waarbij een groter deel boetevrij mag worden afgelost, is dat oversluiten eerder voordelig is. Over het boetevrije deel wordt namelijk geen boeterente berekend. Dit maakt de hypotheek flexibeler.

4. Is rentemiddeling mogelijk?

Wie nu een hypotheek afsluiten of oversluit zal, door de lage rente, niet snel de mogelijkheid om de hypotheekrente te middelen aanspreken.

Wanneer de hypotheekrente stijgt wordt rentemiddeling een interessante voorwaarde bij een hypotheek. Je hebt dan de mogelijkheid om je hypotheekrente te middelen als de tarieven in de markt lager zijn. Rentemiddeling is goedkoper dan oversluiten en de boeterente betaal je gespreid. Wel is je besparing mogelijk lager.

5. Geldigheid en rente hypotheekofferte

Een hypotheekofferte heeft twee belangrijke deadlines:

  • Acceptatietermijn: De periode waarbinnen je moet aangeven of je ingaat op het aanbod van de geldverstrekker. Voor de offertedatum moet de getekende offerte binnen zijn.
  • De geldigheidstermijn: De periode waarin alle stukken moeten worden aangeleverd bij en goedgekeurd door de geldverstrekker. Voor de passeerdatum maak je ook een afspraak met de notaris.

Een hypotheekofferte is doorgaans 2 tot 4 maanden geldig. Dan moet de hypotheek gepasseerd zijn bij de notaris. Heb je meer tijd nodig, dan kan hypotheekofferte verlengd worden. Niet elke geldverstrekker gaat hier even soepel mee om.

Als gedurende de geldigheidstermijn de hypotheekrente stijgt, dan zit je goed. Als de rente echter daalt, dan betaal je teveel. Een aantal geldverstrekkers geeft daarom een ‘laagste rente garantie’. Zo heb je altijd het voordeligste hypotheekoffer

Meer weten over de beste hypotheekvoorwaarden en de laagste rente?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen je graag verder aan de best passende hypotheek.

Vrijblijvend een afspraak maken

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

    Waarom een afspraak maken?

    1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
    2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
    3. Snel duidelijkheid over je situatie

    Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


    9.7

    Score op basis van 2061 beoordelingen.

    Gratis offerte voor
    hypotheekadvies aanvragen

    1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
    2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
    3. Snel duidelijkheid over je situatie


      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      Financieel Fit Test

      1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
      2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
      3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
      4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
      5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
      6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
      7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
      8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
      9. Ik heb een actueel testament

      Neem contact op face