keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Covid en je hypotheek: 3 risico’s en gevolgen

Het aantal besmettingen met het Coronavirus in Nederland is de afgelopen weken weer iets toegenomen. Het gaat nog om kleine aantallen, maar hieruit blijkt toch wel dat de corona-uitbraak nog geen verleden tijd is. De maatregelen rondom het coronavirus raken ons allemaal. Misschien heeft dit ook wel invloed op de betaalbaarheid van jouw hypotheek. Voor woningeigenaren die te maken hebben met maandelijkse hypotheeklasten zijn er 3 Covid-risico’s: werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Onderstaand nemen we de risico’s kort met je door.

1. Hypotheek en werkeloosheid

De voorspelling van economen is dat de werkloosheid het komende anderhalf jaar flink oploopt door de coronacrisis. Momenteel profiteren veel bedrijven nog van steun vanuit de overheid, maar komend najaar komt er een einde aan een hoop maatregelen. Op dit moment is de werkeloosheid van de beroepsbevolking in Nederland iets meer dan 4 procent, maar de verwachting is dat in 2021 de werkeloosheid gemiddeld op 7 procent uit komt. Iemand die werkloos wordt kan een beroep doen op de WW-uitkering. Die bedraagt de eerste twee maanden 75 procent van het laatst verdiende loon en daarna 70 procent. Afhankelijk van je arbeidsverleden kun je maximaal twee jaar een WW-uitkering krijgen.

Het risico van werkloosheid voor je hypotheeklasten is wellicht nog te overzien als je voordat je werkeloosheidsuitkering eindigt weer aan het werk gaat. Maar het wordt moeilijker als je een bijstandsuitkering aan moet vragen, want daar gelden veel strengere regels ten aanzien van vermogen dat je nog hebt. Tweeverdieners kunnen ook de keuze maken om geen bijstandsuitkering aan te vragen voor een werkloze partner. Dan moet het inkomen van de partner die nog een baan heeft wel groot genoeg zijn om de vaste lasten te kunnen betalen. Inclusief de hypotheek. Wat je kan doen is een woonlastenverzekering, ook wel hypotheekbescherming genoemd, afsluiten.

2. Hypotheek en arbeidsongeschiktheid

Een ander risico dat kan leiden tot inkomensverlies is arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte. Hierbij geldt ook dat verzekerde werknemers gebruik kunnen maken van een arbeidsongeschiktheidsregeling. Een uitkering voor arbeidsongeschiktheid kan gebaseerd zijn op het eerder verdiende salaris. Maar je kan ook te maken krijgen met een lagere uitkering die gekoppeld is aan het minimumloon. Een woonlastenverzekering kan uitkomst bieden in dit geval. Voor zelfstandig ondernemers is het financiële risico van arbeidsongeschiktheid vaak groter dan voor mensen in loondienst, omdat die een aparte verzekering moeten afsluiten en die zijn prijzig.

3. Hypotheek en overlijden

Zeker voor jongere mensen is het risico dat je overlijdt in de periode dat je een hypotheek hebt niet groot. De financiële gevolgen kunnen echter groot zijn als je een partner achterlaat die de vaste lasten alleen moet opvangen. Een overlijdensrisicoverzekering biedt uitkomst en is relatief goed te betalen, zeker als je dat vergelijkt met de kosten voor een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast is het altijd belangrijk om – ongeacht je leeftijd – een (levens)testament op te laten maken om te zorgen dat alles voor je gezin en nabestaanden goed geregeld is indien je komt te overlijden of handelingsonbekwaam wordt. Daar kan je je bij laten helpen door een van onze erfrechtadviseurs.

Je kunt je bijna overal voor verzekeren. Sommige verzekeringen zijn verplicht of noodzakelijk, en andere zijn verstandig of overbodig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is daarom een goed idee je te laten adviseren en alleen die verzekeringen af te sluiten die bij je passen. De adviseurs van onze Financieel Fit kantoren adviseren op het gebied van hypotheken, verzekeringen, kredieten en meer. Heb je vragen over je hypotheek en de aankoop van een nieuwe woning of wil je je verzekeringen laten checken? Neem dan contact op via de website of bel 0164 – 607 211.

 

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face