keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Duurzaam wonen 2022: de plannen

Onderstaand vind je een opsomming van de duurzame maatregelen uit de miljoenennota. Wellicht is het geen optie om te verhuizen vanwege de huidige situatie van de woningmarkt. Er is weinig aanbod en de prijzen zijn rocket high! Dan is het wel een optie om te kijken hoe je je woongenot kan verhogen en die energierekening kan verlagen.

1. Meer geld naar klimaat

Het kabinet zal 6,8 miljard euro extra investeren in klimaatmaatregelen. De reden hiervoor is het Urgenda-klimaat vonnis. Binnen dit bedrag is ruim 1,3 miljard euro bestemd voor de verduurzaming van woningen en gebouwen. Een deel van het bedrag gaat naar duurzame subsidies.


2. Voucher voor aanschaf isolatie

In 2022 stelt het kabinet 514 miljoen euro beschikbaar voor een Nationaal Isolatie Programma. Het Nationaal Isolatie Programma heeft als doel om de 20 procent slechtst geïsoleerde huur- en koopwoningen versneld te isoleren. Het plan houdt in dat woningeigenaren een tegoedbon kunnen aanvragen waarmee isolatie van hun woning (deels) kan worden gefinancierd.

De tegoedbon zal naar verwachting een waarde krijgen van 2.000 euro. Deze tegoedbonnen kunnen worden verzilverd bij aannemers en installateurs die voorzien in isolatie. Doordat met de tegoedbonnen vooraf kan worden betaald wordt de investering die nodig is aanzienlijk verlaagd.


3. Energiebelasting gaat omlaag, gasbelasting gaat omhoog

Energiebelasting is een heffing die je betaalt over energie en gas. Hiermee wil de overheid woningeigenaren stimuleren bewust om te gaan met energie.

In 2019 sprak premier Rutte uit dat de belastingtarieven op energie de opvolgende jaren zullen gaan dalen, en die van gas gaan stijgen.

Bij een gemiddeld energieverbruik (van 3.180 kWh stroom en 1.370 m3 gas) gelden voor 2022 de volgende nieuwe belastingtarieven:

 • De belasting op elektriciteit daalt met 2,6 procent
 • De belasting op gas stijgt met 4,2 procent
 • De Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas én elektriciteit stijgt met 1,7 procent
 • Ieder huishouden heeft recht op energie belastingvermindering. Voor 2021 bedraagt de vermindering energiebelasting  558,56 euro per huishouden. Dit bedrag wordt verrekend op je eindafrekening. De korting op de belastingen stijgt in 2022 met 1 euro.

Wat betekenen deze veranderingen in de praktijk? Bij een ongewijzigd, gemiddeld verbruik zal de energiebelasting in 2022 licht stijgen met 2,82 procent.

4. ISDE-subsidie wordt verlengd

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt komend jaar met 130 miljoen euro weer voortgezet. De subsidie wordt verlengd tot 2030. Via de ISDE kunnen huiseigenaren subsidie aanvragen nadat zij isolatiemaatregelen hebben uitgevoerd of een warmtepomp en zonneboiler hebben aangeschaft.


5. Extra subsidie voor hybride warmtepompen

Het kabinet maakt 288 miljoen euro vrij voor subsidies op hybride warmtepompen. Woningeigenaren kunnen een tegemoetkoming van 1.000 tot 2.100 euro subsidie krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Nog onduidelijk is onder welke voorwaarden deze gelden beschikbaar komen.

Het plaatsen van een hybride warmtepomp is voor veel woningeigenaren een mooie stap om het gasverbruik te verlagen. In sommige gevallen betekent dit een tussenstap richting aardgasvrij.


6. Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling later behandeld

Middels een wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken werd er in 2020 aangekondigd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen zou worden gaan afgebouwd vanaf 1 januari 2023. De behandeling van dit wetsvoorstel is uitgesteld. Hierdoor is niet duidelijk of en wanneer het in werking zal treden.


7. Dubbele energie belastingheffing wordt voorkomen

Wanneer een woningeigenaar tijdelijk energie opslaat in een batterij (van bijvoorbeeld zonnepanelen), kan het zijn dat er dubbele heffing van energiebelasting optreedt. Omdat deze dubbele heffing onwenselijk is, wordt dit met ingang van 1 januari 2022 gerepareerd.


8. Meer geld voor verduurzamen publieke gebouwde omgeving

Ook wordt er 525 miljoen euro beschikbaar gesteld om ‘maatschappelijke’ gebouwen te verduurzamen, zoals Rijksvastgoed, scholen en ziekenhuizen.


9. Woningen worden minder verkocht aan verhuurders

Per 1 januari 2022 kunnen gemeenten voor starters en doorstromers gebruikmaken van de opkoopbescherming. Met deze bescherming kunnen woningen in gewilde gebieden niet zomaar worden opgekocht voor de verhuur. Op die manier blijven er meer koopwoningen bereikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen.


10. Jaarlijks €100 miljoen voor woningbouwplannen

De aankomende 10 jaar gaat er per jaar 100 miljoen euro extra naar het aanjagen van de woningbouw, oplopend tot 1 miljard euro extra in 2032. Dit geld is bedoeld voor nieuwe woningbouwplannen, niet voor de versnelling van bestaande projecten.


Overige duurzame maatregelen uit de miljoenennota

 • In 2022 worden er maatregelen uitgewerkt gericht op extra stimulering van (betaalbare) elektrische auto’s
 • Bedrijven kunnen middels subsidie elektrische bestelbussen aanschaffen
 • Er wordt 1,3 miljard euro beschikbaar gesteld voor energie-infrastructuurprojecten, zoals een warmtetransportnet in Zuid-Holland en het ombouwen van delen van het bestaande gasnet om het geschikt te maken voor waterstof.

Ondersteuning nodig bij het verduurzamen van jouw woning?

Daar zijn wij voor! De adviseurs van Financieel Fit streven naar duurzaam wonen zonder gedoe. Dat doen we onder andere door te kijken wat je financiële mogelijkheden zijn en samen te werken met experts die advies kunnen geven over álle energiebesparende maatregelen.

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face