keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Een hypotheek in 2023? Dit gaat er veranderen

De decembermaand is begonnen en dat betekent dat het nieuwe jaar steeds dichterbij komt. Wil jij in het nieuwe jaar een huis kopen en hiervoor een hypotheek afsluiten? Houd dan rekening met een aantal veranderingen die ingaan op 1 januari 2023. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet.

1. Verhoging NHG-kostengrens

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bepaalt elk jaar opnieuw de NHG-kostengrens en de borgtochtprovisie. Dit doen zij om meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en om consumenten de kans te geven om ook in een veranderende markt een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten.

Om meer in de buurt te komen van de huidige huizenprijzen gaat de NHG-kostengrens per 1 januari omhoog van € 355.000,- naar €  405.000,-. Koop je in 2023 een huis en wil je je huis verduurzamen? Daarvoor geldt vanaf het nieuwe jaar een kostengrens van € 429.300,- (€ 376.300 in 2022).

De eenmalige provisie (borgtochtprovisie) die je betaalt bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft ook in 2023 0,6% van het hypotheekbedrag.

2. Afbouw Jubelton

Iedereen tussen de 18 en 40 jaar kan op dit moment nog een eenmalige belastingvrije schenking van € 106.671,- ontvangen voor een eigen woning. De zogeheten ‘jubelton’ wordt in 2023 verlaagd naar € 28.947,- om de kansenongelijkheid op de huizenmarkt tegen te gaan. Per 1 januari 2024 wordt de ‘jubelton’ volledig afgeschaft.

3. Overdrachtsbelasting 2023

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor startende huizenkopers tussen 18 en 35 jaar blijft ook in 2023 gelden. De maximale koopsom van een huis om in aanmerking te komen voor de vrijstelling stijgt met € 40.000,- naar € 440.000,-. Voor huizenkopers boven de 35 jaar verandert er niks, zij betalen ook in 2023 2% aan overdrachtsbelasting.

Om de positie van starters en doorstromers op de huizenmarkt te versterken, verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers van 8% naar 10,4%.

4. Minder hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2023 verder afgebouwd voor hogere inkomens. Iedereen met een inkomen boven de € 73.071,- kan vanaf het nieuwe jaar nog maar maximaal 36,93% (40% in 2022) aftrekken bij de belastingaangifte. Dit percentage staat gelijk aan het lage tarief in box 1 van de inkomstenbelasting.

5. Tweede inkomen telt volledig mee

Koop je in het nieuwe jaar samen een huis? Dan telt het tweede inkomen 100% mee (voorheen 90%). Dat is gunstig, want tweeverdieners kunnen hierdoor gemiddeld € 3.200,- meer lenen dan voorheen.

6. Subsidie voor één isolatiemaatregel

Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor 1 isolatiemaatregel. Voorheen was dit alleen mogelijk als je ten minste 2 isolatiemaatregelen liet uitvoeren. Je kan de subsidie aanvragen voor maatregelen die na 2 april 2022 zijn uitgevoerd. De subsidie dekt gemiddeld 15% van de kosten.

Meer weten over het afsluiten van een hypotheek in 2023?

Ben je van plan om in 2023 een huis te kopen en wil je hier een hypotheek voor afsluiten? Maak dan een afspraak met een financieel adviseur van Financieel Fit. De eerste afspraak is altijd gratis!

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face