keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Hypotheekregels 2021: hypotheek afsluiten

Wel bijna ieder jaar verandert er iets aan de hypotheekregels in Nederland. Wanneer je van plan bent om je droomhuis te gaan kopen, doe je er dan ook verstandig aan je allereerst in de hypotheekregels van 2021 te verdiepen. Financieel Fit helpt je graag op weg. Heb je na het lezen van deze informatie toch nog behoefte aan advies? Dan staan we voor je klaar. Maak een afspraak voor een telefonisch advies of bezoek een van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Wat brengt en kost een hypotheek 2021? Geen overdrachtsbelasting meer voor starters, een nieuwe NHG grens en meer mogelijkheden voor tweeverdieners. Een kleine greep uit de wijzigingen voor het afsluiten van een hypotheek in 2021. Lees snel verder.

Hypotheekregels 2021: Maximale hypotheek 2021

Een paar jaar geleden (2018) veranderden er een aantal hypotheekregels. Een belangrijke verandering was dat de hoogte van de hypotheek tegenwoordig niet hoger mag zijn dan de marktwaarde van de woning. De maximale hypotheek die je kunt krijgen in 2021 wordt onder andere berekend op basis van de woningwaarde. Je hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de woningwaarde. Dit betekent dat je bijkomende kosten niet mee kunt financieren. Er is één uitzondering hier op:

 • Maximale hypotheek verhogen door energiebesparende maatregelen

  Als je een een hypotheek wilt afsluiten in 2021 dan gelden bepaalde hypotheekregels waardoor je 106% van de woningwaarde kunt lenen in plaats van de gebruikelijke 100%. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kan alleen lenen voor energiebesparende maatregelen die de energierekening meer doen dalen dan de maandlasten van de extra hypotheek en die dus kunnen worden terugverdiend tijdens de looptijd van de hypotheek. Het is daarom verstandig om je hierover te laten adviseren door een ervaren adviseur van Financieel Fit.

 • Voor starters vervalt overdrachtsbelasting in 2021

  Koop jij je eerste woning en ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan hoef je in 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Met deze afschaffing heb je minder eigen geld nodig en komt je droomwoning sneller binnen je bereik. Bij de aankoop van een woning van €270.000 scheelt dat al snel €5.400. Een voorwaarde is wel dat deze hypotheekregels van 2021 voor starters zich beperken tot woningen van maximaal vier ton.

 • Investeerders gaan meer overdrachtsbelasting betalen

  Beleggers die in 2021 een woning kopen waar ze zelf niet in gaan wonen betalen meer overdrachtsbelasting dan voorheen. Je betaalt 8 procent in plaats van de 2 procent die je gewend was.  Met deze hypotheekregel die in gaat in 2021 hoopt de overheid de woningmarkt voor iedereen toegankelijk te houden. Het nieuwe tarief geldt ook voor ouders die voor hun kind een woning willen kopen en kopers van een recreatiewoning.

 • Tweeverdieners hoger hypotheekbedrag

  Als je met zijn 2-en een huis koopt in 2021 kun je een hogere hypotheek krijgen dan voorgaande periode. Het tweede inkomen gaat namelijk voor 90 procent meetellen. In 2020 was dit nog 80 procent. Om hoeveel meer geld gaat het dan? Als voorbeeld nemen we een stel met twee bruto jaarinkomens van €36.000 en €24.000. Los van andere factoren kan het stel €7.571 extra lenen in de nieuwe situatie. Weet jij al wat jullie kunnen lenen? Bereken het hier!

 • Studieschuld minder belangrijk

  In de hypotheekregels van 2021 is er ook iets gewijzigd in het meetellen van een studieschuld. De studieschuld gaat juist minder zwaar wegen bij het berekenen van de maximale hypotheek. De factor van de weging gaat met 0,10 procent naar beneden bij leningen met een looptijd van 15 én 35 jaar. Met een studieschuld van €20.000 levert dit al snel €3.000 meer aan hypotheek op.

 • Nationale Hypotheek Garantie is in 2021 € 325.000

  In 2021 kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten als de totale koopprijs niet hoger is dan €325.000. De huidige grens is €310.000. Naast deze hogere grens wordt het oversluiten van een niet NHG-hypotheek naar één met NHG lastiger.

 • Kennis- en ervaringstoets vervalt bij afsluiten extra hypotheek

  Vanaf 2021 is een kennis- en ervaringstoets niet meer een voorwaarde als je een extra hypotheekbedrag wil lenen voor duurzame maatregelen. De maximale hypotheeksom mag €25.000 zijn volgens de hypotheekregels van 2021. Overigens is het aan hypotheekverstrekkers zelf om te beslissen of ze hier in mee gaan. Een zonneboiler of een hr-ketel staan niet op de lijst van energiebesparende maatregelen die je mag meefinancieren in je duurzame hypotheek.

Dit waren in een notendop de hypotheekregels van 2021. Uiteraard zijn er nog veel meer regels en mogelijkheden waar je van kunt profiteren of die je juist helaas geld kosten. We helpen je graag aan een passende hypotheek zodat je financieel fit wordt én blijft! 

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face