keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van je hypotheek? Denk aan de gevolgen!

Je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van je hypotheek, het komt geregeld voor. Wat gebeurd er als de bank hierachter komt? Een gevaar is dat je wordt geregistreerd als fraudeur met alle gevolgen van dien.

Er is nogal wat onenigheid rondom het opgeven van je studieschuld bij het aanvragen van je hypotheek. Lang niet iedere ex-student geeft deze lening bij DUO netjes op alhoewel het wel verplicht is. De vraag en de druk om de studieschuld te registreren neemt toe.

Om de kans op financiële problemen te verkleinen controleren banken en geldverstrekkers of jij een nieuwe lening verantwoord kan dragen. Zij beoordelen dit op basis van je inkomen en openstaande schulden. De openstaande schulden moeten afgelost worden, dit bedrag kan je niet besteden aan het aflossen van je hypotheek.

Studieschuld staat niet geregistreerd bij aanvraag hypotheek

Leningen die hoger zijn dan €250 en langer lopen dan één maand worden standaard geregistreerd bij stichting Bureau Krediet Registratie (BKR), Koop je bijvoorbeeld een mobiel op afbetaling, dan wordt deze geregistreerd. In het BKR kunnen geldverstrekkers alle lopende leningen inzien, en deze dus in mindering brengen op je maximale hypotheekbedrag. De studielening wordt op dit moment niet opgenomen in het BKR. Desondanks ben wel verplicht om je studielening door te geven aan de geldverstrekker.

Grote gevolgen voor verzwijgen studieschuld

In deze oververhitte woningmarkt lijkt het misschien een goed idee om je studieschuld te verzwijgen maar deze keus kan toch grote gevolgen hebben. De gevolgen bij het bewust niet opgeven van schulden zijn:

 • De hypotheek is direct opeisbaar. De lening moet meteen worden terugbetaald.
 • Je zal worden geregistreerd in het frauderegister. Het is hierdoor bijna onmogelijk om een lening of een verzekering af te sluiten.
 • Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan krijg je bij een restschuld beperkte of geen hulp vanuit het vangnet

In de praktijk gaat het nog niet zo snel, het verzwijgen van een studieschuld heeft vaak nog weinig gevolgen. Toch kunnen er serieuze stappen worden ondernomen wanneer er daar aanleiding toe is.

Studielening automatisch met brondata opvragen

De AFM heeft eerder dit jaar een oproep gedaan aan de politiek om studieschulden op te laten nemen in het BKR. Hier is voorlopig nog geen gehoor aan gegeven. Partijen vinden het steeds belangrijker om een volledig beeld beschikbaar te hebben van de financiële situatie bij een hypotheekaanvraag. Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft het mogelijk gemaakt om DUO-gegevens automatisch op te kunnen vragen, wanneer een aanvrager daar toestemming voor geeft. Alle studieschulden worden geregistreerd bij DUO.

Studieschuld en hypotheek: een gevoelig punt

De studieschuld heeft een aparte status. Eigenlijk is het opgeven van deze schuld verplicht maar er is momenteel nog weinig controle en handhaving. Studieschulden automatisch registreren blijft een politiek gevoelig punt. Startende oud-studenten komen in deze markt al lastig aan een woning. Het lijkt echter toch onvermijdelijk dat jouw studieschuld in de toekomst wordt geregistreerd.

Goed voorbereid de woningmarkt op

Ben je als startende oud-student benieuwd wat je studielening voor gevolgen heeft voor je maximale hypotheekbedrag? Of zou je graag willen weten hoeveel je maximale hypotheekbedrag is? Neem dan contact met ons op, onze ervaren hypotheekadviseurs helpen je graag verder en zoeken dit voor je uit.

 

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face