Wat is het?

Overweeg je de aankoop van een oudere woning of heb je twijfels over de staat van een huis? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring) uit te laten voeren. Dit is een keuring die door een onafhankelijk ervaren bouwkundige wordt uitgevoerd om de staat van een woning inzichtelijk te maken. Het bouwkundige rapport is helder en in begrijpelijke taal geschreven en voorzien van foto’s. Zo weet jij als koper of de woning gebreken heeft en heb je inzicht in de eventuele herstelkosten voor achterstallig onderhoud.

Heb jij een bouwtechnische keuring nodig? Vraag de keuring dan aan via een financieel adviseur bij jou in de buurt of rechtstreeks bij Nationale Taxatie Service. Geef tijdens de online aanvraag onder het kopje ’taxatie’ en dan ’type opdracht’ aan dat het op een bouwkundige keuring gaat.

Bouwkundige keuring aanvragen

Wat gebeurt er tijdens een bouwkundige keuring?

Tijdens de zo’n keuring inspecteert een onafhankelijk expert visueel de bouwkundige staat van de woning. Meestal is dit eerst binnen in de woning en daarna buiten. De bouwkundige verschuift hierbij geen meubels en voert ook geen hak- of breekwerk uit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over schade. Wil je een bouwtechnische keuring uitvoeren voor een appartement? Dan inspecteert de expert in principe alleen het privé-gedeelte. In sommige gevallen beoordeelt de expert ook de gemeenschappelijke ruimten.

Is een keuring verplicht?

Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten? Dan is een keuring verplicht op het moment dat een taxateur achterstallig onderhoud vaststelt en als een taxateur adviseert om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Behalve dat het soms verplicht is, is het vooral ook verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren als je een oudere woning wil kopen of wanneer je twijfelt over de staat van de woning. Je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht bij de koop van een woning.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Je kunt de keuring zowel voor als na het uitbrengen van een bod laten uitvoeren. Doe je het voordat je een bod uitbrengt? Dan kun je de eventuele herstelkosten meenemen in de onderhandeling. Laat je de keuring uitvoeren nadat je een bod hebt uitgebracht? Maak dan in de koopovereenkomst goede afspraken over bijvoorbeeld de maximale herstelkosten en het afzien van de koop als de ingeschatte herstelkosten boven het afgesproken bedrag uitkomen. Advies nodig? Een financieel adviseur van Financieel Fit helpt je graag bij!

Geen blogs gevonden.

zeven zekerheden van Financieel Fit

Mis geen financiële tips dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang de beste financiële tips en ons laatste nieuws.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak