Je huis verbouwen

Je huidige woning voldoet niet meer volledig aan jouw woonwensen, maar je kan of wil niet verhuizen. Verbouwen kan in dit geval uitkomst bieden. Kan je de verbouwing met eigen spaargeld betalen? Of moet je hiervoor geld lenen? Er zijn verschillende financiële mogelijkheden wanneer je geld wil lenen, waaronder het verhogen van je huidige hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening. Welke optie het best bij jouw situatie past hangt af van meerdere factoren. Jouw financieel adviseur van Financieel Fit helpt je verder als je wil verbouwen en wil weten of dat binnen jouw huidige hypotheek mogelijk is.

Maak een afspraak
1Check of je de verbouwkosten kunt meefinancieren met NHG.
2Maak gebruik van subsidieregelingen om je huis energiezuiniger te maken en sluit eventueel een verduurzamingshypotheek af.
3Ga na of je een vergunning nodig hebt.

3 handige tips als je gaat verbouwen

Voordat je besluit een hypotheek af te sluiten voor de verbouwing van je woning, delen wij graag enkele waardevolle tips die je kunnen helpen bij het nemen van een goed geïnformeerde beslissing. Het is essentieel om een duidelijk overzicht te hebben van alle aspecten voordat je deze belangrijke stap zet in het financieren van de gewenste aanpassingen aan je huis. Met deze tips kun je met vertrouwen de benodigde stappen zetten naar de realisatie van je verbouwingsplannen:

Ontdek 3 mogelijkheden om je verbouwing te financieren

Bij Financieel Fit streven we ernaar diverse opties te bieden die nauw aansluiten bij jouw specifieke wensen en behoeften. Of je nu de intentie hebt om je huidige woning te verbouwen of van plan bent te verhuizen en direct aanpassingen te doen aan je nieuwe woning, wij kunnen je helpen met alle vragen rondom een hypotheek aanvragen voor het verbouwen van je woning. Op deze manier zorgen we ervoor dat de financieringsoplossingen voor de verbouwing van jouw woning perfect in lijn liggen met jouw situatie en wensen.

1. Financier je verbouwing direct mee met je hypotheek

Wanneer je ervoor kiest de verbouwing direct mee te financieren bij het afsluiten van je hypotheek tijdens de aankoop van een huis, kan een bouwdepot een aantrekkelijke optie zijn. Het bouwdepot is een soort apart potje met geld dat je kunt gebruiken om de rekeningen van de aannemer en andere kosten voor de verbouwing te betalen, dit behoort dus tot je nieuwe hypotheek. Dit bouwdepot biedt jou de flexibiliteit en zekerheid om jouw verbouwing uit te voeren.

En ben je nou eerder klaar met de verbouwing? Dan hef je deze rekening zelf op. Je kan namelijk het bouwdepot ook gebruiken voor uitgaven gerelateerd aan achterstallig onderhoud.

2. Financier je verbouwing later mee met je hypotheek

Overweeg je een complete renovatie van je huidige woning, of ben je slechts ontevreden over de uitstraling van je keuken? In dat geval kan een geschikte keuze zijn om de financiering van je verbouwing te regelen door je bestaande hypotheek te verhogen met een onderhandse verhoging of door het afsluiten van een tweede hypotheek.

Een verhoging van je hypotheek is alleen een optie wanneer het bedrag waarvoor je hypotheek bij de notaris staat ingeschreven hoger is dan je huidige hypotheekschuld. Indien je overweegt een tweede hypotheek af te sluiten, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een Financieel Fit hypotheekadviseur. Deze professional kan je persoonlijk financieel advies geven en begeleiden bij het nemen van de juiste stappen voor een hogere hypotheek om een verbouwing financieel mogelijk te maken.

3. Je hypotheek oversluiten

Naast de bovenstaande opties, is het ook mogelijk om je hypotheek te verhogen en tegelijkertijd je bestaande hypotheek over te sluiten. Met deze keuze heb je de flexibiliteit om een nieuwe aanbieder te kiezen die beter bij je past. Een tweede hypotheek sluit je meestal af bij je huidige aanbieder. Het verschil zit dus in de vrijheid om bij oversluiten van een hypotheek zelf een nieuwe aanbieder te kiezen, terwijl bij een tweede hypotheek je meestal bij je bestaande aanbieder blijft. Wil je graag meer weten over wat er voor jou mogelijk is? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

De voor- en nadelen bij het afsluiten van een hypotheek voor verbouwingsplannen

Wil je een hypotheek afsluiten of verhogen om jouw verbouwplannen te realiseren? Dan is het handig om alle voor- en nadelen hiervan op een rijtje te hebben. In een gesprek met één van onze financiële adviseurs kunnen we al jouw vragen beantwoorden om samen te kijken wat er financieel gezien mogelijk is voor jouw aanstaande verbouwing.

De voordelen van een hypotheek voor je verbouwing

  • Als je kiest voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, heb je zekerheid dat de hypotheek uiteindelijk volledig zal worden afgelost.
  • Bij het afsluiten van een hypotheek kun je profiteren van aantrekkelijke voorwaarden, zoals flexibele aflossingsopties en een aflossingsperiode van 30 jaar.
  • De rente ligt voor hypotheken lager dan een persoonlijke lening. Hierdoor zullen de maandlasten ook lager zijn dan wanneer je op een andere manier geld leent voor je verbouwing.
  • Je hebt recht op een hypotheekrenteaftrek (onder bepaalde voorwaarden). Daarnaast is de rente voor een persoonlijke lening onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

De nadelen van een hypotheek voor het verbouwen van je woning

  • Met een verhoogde hypotheek zullen ook je maandlasten toenemen. Het is wel belangrijk dat je die hogere lasten kunt dragen. Bovendien kan de hogere hypotheek een risico zijn als je woning in waarde daalt.
  • Bij het afsluiten van een tweede hypotheek komen er extra kosten om de hoek kijken, zoals notariskosten, verplichte taxatiekosten voor je woning en advieskosten voor hypotheekadvies.

Stappenplan hypotheek voor verbouwen

Overweeg je een verbouwing van je woning, maar vraag je je af hoe je dit financieel kunt realiseren? Een hypotheek kan een effectieve manier zijn om de benodigde middelen voor je renovatieproject te verkrijgen. Het proces van het verkrijgen van een hypotheek voor verbouwingsdoeleinden vergt een goede voorbereiding. In dit stappenplan delen we nuttige richtlijnen om je te helpen bij elke stap van het hypotheekproces, zodat je zonder vragen aan je verbouwingsplannen kunt beginnen.

1De oriëntatiefase

Als je gaat verbouwen, moet je eerst duidelijk in kaart brengen wat je allemaal wil doen en wat de geschatte kosten hiervoor zijn. Je kan bijvoorbeeld al een offerte opvragen bij een aannemer, zodat je nauwkeurig inzicht krijgt in de kosten die gepaard gaan met jouw specifieke verbouwingsplannen. Dit stelt je in staat om niet alleen de totale kosten beter te begrijpen, maar ook om specifieke posten te identificeren die mogelijk aanpassingen vereisen.

2Kennismakingsgesprek

Als je inzicht hebt in je verbouwing en de kosten daarvan kan je contact opnemen met een financieel adviseur van Financieel Fit. Je adviseur onderzoekt wat jouw mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van een hypotheek voor je verbouwing. Hierbij kijkt hij of zij onder andere naar je huidige hypotheek en huidige woningwaarde. Zo krijg je een globaal inzicht in het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Vervolgens heb je zelf de vrijheid om te bepalen hoeveel je uiteindelijk wilt lenen. Onze financieel adviseur zal je bij al deze beslissingen helpen en antwoorden bieden op al jouw vragen.

3Een hypotheekaanvraag indienen

Je geeft jouw financieel adviseur de definitieve opdracht voor het maken van een onafhankelijk hypotheekadvies waarbij je de mogelijkheid hebt om eventuele belangrijke vragen te stellen over bijvoorbeeld overbruggingshypotheek. Daarna volgt de officiële indiening van de hypotheekaanvraag. Na het indienen van de aanvraag ontvang je van de hypotheekverstrekker een voorlopig voorstel. Als je akkoord gaat, werk je samen met een persoonlijke dossierbehandelaar om alle benodigde documenten te verzamelen.

TIP: Dankzij onze handige app kan je nu al jouw documenten eenvoudig uploaden in je persoonlijke dossier. Alleen jouw financieel adviseur heeft toegang tot jouw account. Lees hier meer over de Financieel Fit app.

4De offerte tekenen

De hypotheekverstrekker beoordeelt jouw documenten en besluit op basis hiervan of er een bindende offerte wordt uitgebracht. Zodra deze offerte is ondertekend door zowel jou als de hypotheekverstrekker, zijn alle formaliteiten afgerond. Vanaf dat moment kun je vol enthousiasme starten met de voorbereidingen voor jouw verbouwing!

Financieel Fit: Het perfecte advies voor jou!

Heb je de wens om te verbouwen, maar zijn de financiële middelen een uitdaging? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek met één van onze Financieel Fit adviseurs. Zo kun je aan de slag gaan met de realisatie van jouw droomhuis!

Heb je nog andere vragen over een hypotheek aanvragen voor je verbouwing? Neem dan gerust contact op voor vrijblijvend hypotheekadvies.

Lees meer over het verbouwen van je woning

Je bent beter uit met Financieel Fit

  • Gegarandeerd het beste hypotheekadvies
  • Eerste afspraak is gratis
  • Blijvend besparen
Wij zorgen voor jouw grote en kleine geldzaken. Afspraak maken? Vind een coach

Vergelijk Financieel Fit met andere aanbieders

zeven zekerheden van Financieel Fit
Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak