Bij Financieel Fit helpen we je graag de juiste hypotheekvorm te kiezen. De annuïteitenhypotheek is een veelgekozen optie, waarbij je 30 jaar lang elke maand hetzelfde bedrag betaalt, inclusief rente en aflossing. Dit zorgt voor stabiele maandlasten, maar kent ook andere voor- en nadelen. Onze adviseurs staan voor je klaar om je hierover uitgebreid te informeren en te begeleiden, zodat jij de beste beslissing kan nemen. Op deze pagina geven we je alvast de belangrijkste informatie.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een lening waarbij je gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit twee delen: rente en aflossing. Wat deze hypotheekvorm kenmerkt, is dat de verhouding tussen rente en aflossing in het begin anders is dan aan het einde. In het begin betaal je meer rente, waardoor je netto maandlasten lager zijn. Naarmate de tijd vordert, neemt de rente af en stijgt de aflossing, waardoor je uiteindelijk meer gaat aflossen.

Kortom, de annuïteitenhypotheek biedt stabiliteit in je maandelijkse lasten, maar de verdeling tussen rente en aflossing verschuift gedurende de looptijd.

Voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Bij het maken van een doordachte keuze voor een hypotheek is het van belang de ins en outs te begrijpen. De annuïteitenhypotheek biedt optimale stabiliteit, maar daar staan ook dingen tegenover. Om jou te helpen weloverwogen keuzes te maken die bij jouw financiële situatie passen, leggen we graag de voor- en nadelen van de annuïteitenhypotheek uit.

Voordelen:

  • Met een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd van de lening een vast bedrag per maand. Dit biedt financiële stabiliteit en voorspelbaarheid.
  • In de beginfase van de hypotheek betaal je relatief meer rente en minder aflossing. Hierdoor zijn je netto maandlasten in de eerste jaren vaak lager, wat gunstig kan zijn bij aanvang van de hypotheek.
  • De rente die je betaalt over de lening is fiscaal aftrekbaar. Dit kan leiden tot belastingvoordeel, vooral in de eerste jaren van de hypotheek.

 

Nadelen:

  • Naarmate de tijd verstrijkt, verschuift de verhouding tussen rente en aflossing. Hierdoor stijgt de aflossing, wat kan leiden tot hogere netto maandlasten na verloop van tijd.
  • In vergelijking met andere hypotheekvormen, zoals de lineaire hypotheek, profiteer je in totaal mogelijk minder van renteaftrek over de gehele looptijd.

Annuïteitenhypotheek berekenen

Om je een beter beeld te geven van hoe het afbetalen van een annuïteitenhypotheek werkt, geven we graag een rekenvoorbeeld. Stel, in 2023 neem je een hypotheek van € 250.000 voor je eerste huis of nieuwe droomhuis, met een looptijd van 25 jaar en een rentepercentage van 2%. Je betaalt dat jaar ongeveer € 183 aan rente en € 843 aan aflossing. Je bruto maandlasten bedragen € 1.026, maar door de hypotheekrenteaftrek dalen je netto maandlasten naar € 961.

Gedurende de jaren zie je de resterende hypotheek afnemen en de aflossing toenemen. In 2045 is je resterende hypotheek bijvoorbeeld € 23.596, met € 42 aan rente en € 984 aan aflossing. Je bruto maandlasten blijven € 1.026, maar met hypotheekrenteaftrek zijn je netto maandlasten € 1.025.

Dit voorbeeld toont de geleidelijke afname van de hypotheekschuld en de toename van de aflossing, waarbij de invloed van hypotheekrenteaftrek op je netto uitgaven wordt benadrukt.

  Jaar Resterende hypotheek Betaalde rente Aflossing Bruto maandlasten Netto maandlasten
  2024         € 250.000 € 183 € 843 € 1.026 € 961
  2025 € 239.741 € 175 € 851 € 1.026 € 961
  2026 € 229.269 € 167 € 859 € 1.026 € 961
  …
  2046 € 23.596 € 42 € 984 € 1.026 € 1.025
  2047 € 11.612 € 21 € 1.005 € 1.026 € 1.031
  2048 € 0 € 0 € 1.026 € 1.026 € 1.026

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Bij de keuze tussen hypotheekvormen zoals de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek, is het cruciaal om te begrijpen hoe ze verschillen. Een annuïteitenhypotheek biedt stabiele maandlasten gedurende de looptijd, waarbij het aflossingsdeel toeneemt. Dit geeft initiële financiële ruimte, maar resulteert in hogere totale kosten. In tegenstelling hiermee heeft een lineaire hypotheek dalende maandlasten doordat het aflossingsbedrag afneemt. Initieel zijn de maandelijkse kosten hoger, maar uiteindelijk ben je voordeliger uit. 

De keuze hangt af van jouw financiële voorkeuren: stabiliteit met een annuïteitenhypotheek of snellere aflossing met lagere kosten via een lineaire hypotheek. Ontdek meer in onze uitgebreide blog over de verschillen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.


Past een annuïteitenhypotheek bij jou?

Hecht je waarde aan financiële zekerheid en voorspelbaarheid? Dan zal een annuïteitenhypotheek waarschijnlijk jouw voorkeur hebben. De gelijkblijvende maandlasten bieden rust, vooral in de beginjaren. Maar zoals je inmiddels weet, zal naarmate de tijd verstrijkt, de aflossing toenemen, wat tot hogere netto maandlasten kan leiden.

Ben je er dus nog niet uit wat voor hypotheek er nou écht bij je past? Dan staan onze adviseurs voor je klaar om deze nuances verder toe te lichten en je te helpen beslissen of de annuïteitenhypotheek aansluit bij jouw financiële doelen. Zoek een adviseur bij jou in de buurt en plan een vrijblijvend eerste gesprek in!

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak