Hypotheekproces
Je bent zover dat je een hypotheek gaat aanvragen: gefeliciteerd! Dit is een belangrijke stap op weg naar jouw droomhuis. Je vraagt je vast af hoe lang een hypotheekaanvraag duurt en wat je allemaal moet meenemen voor het hypotheek gesprek? Wij zetten daarom alles op een rijtje zodat jij stressloos het hypotheekproces doorloopt.
Stap 1: Eerste gesprek adviseur
Dit is een gratis kennismakingsgesprek met de adviseur van jouw keuze. Het belangrijkste is dat je snel duidelijkheid krijgt over je situatie. De adviseur geeft je zekerheid over de aankoop van je woning of hij geeft je een globaal budget waarbinnen je kunt shoppen. Verder vertelt hij over andere voordelen die jij uit Financieel Fit kunt halen. Wil je direct antwoord op vragen als welke documenten moet ik meenemen naar mijn adviesgesprek? Ook daarvoor kan je bij je adviseur terecht.
Stap 2: Huizenjacht Oriëntatie huis
Veel mensen gaan na het eerste gesprek met hun adviseur op zoek naar een huis. Met het budget dat jij en je adviseur hebben besproken, kan je heel gericht een woning zoeken. Soms is het handig om een aankoopmakelaar mee te nemen tijdens bezichtigingen zodat je precies de voor- en nadelen van woningen weet. Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan wordt het tijd om te onderhandelen met de verkoper. En zodra jullie samen tot een overeenkomst zijn gekomen, kan je naar de volgende stap.
Stap 3: Voorlopig koopcontract tekenen
Zodra de verkoper en jij samen een mondelinge overeenkomst hebben gesloten, ga je het voorlopige koopcontract tekenen. Hiermee koop je als het ware de woning. Denk daarom nog eens goed na over ontbindende voorwaarden die je in het voorlopige koopcontract opneemt. Zo kan je vaak nog onder de koop uit als je dat wilt. Wil je heel graag de woning kopen? Dan moet je voor de hypotheekaanvraag documenten gaan verzamelen.
Stap 4: Hypotheekadvies & opdracht tot dienstverlening
Dit is de ‘opdracht tot dienstverlening’ die je aan de financieel adviseur geeft. Ofwel: opdracht tot het geven van een hypotheekadvies voor jouw situatie. De adviseur vertelt wat voor jou een haalbare lening is en of jouw eventuele droomhuis daarbinnen past. Daarnaast geeft hij inzicht in de gevolgen van de hypotheek op je situatie. Nu en in de toekomst. Ook bij onvoorziene situaties zoals arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Je bespreekt daarom ook uitgebreid je huidige situatie en je wensen voor de toekomst! Nu je hebt afgesproken om samen de hypotheek te regelen, ga je inhoudelijk aan de slag.
Stap 5: Voorlopig voorstel van de bank
De bank komt hierna met een voorlopig voorstel. Als je deze goedkeurt ben je klaar voor de volgende stap in de aankoop van je droomhuis.
Stap 6: Documentatie verzamelen
Als je een hypotheekaanvraag start, wordt het echt tijd om documenten te verzamelen. Dit doe je samen met het serviceteam zodat jij je nergens druk om hoeft te maken. Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag 4-8 weken. Omdat je bij Financieel Fit zelf je documenten uploadt in de Financieel Fit App, kan de documentatie direct beoordeeld worden. Hierdoor verloopt het hypotheekproces sneller en heb je altijd inzage in de status van je aanvraag! Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk van de volgende documenten meeneemt:
- een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
- een recente salarisstrook (niet ouder dan 3 maanden)
- het meest recente pensioenoverzicht
- de rekeningafschriften van je spaar- en beleggingsrekeningen
- overzicht van financiële verplichtingen zoals leningen of alimentatie
- de voorlopige koopovereenkomst en het taxatierapport (als je al een huis hebt gekocht)
- de polisbladen van jouw levensverzekeringen: overlijdensrisicoverzekering, woonlastenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, levensverzekering
Stap 7: Bindende offerte
Als alle documenten zijn verzameld, worden deze naar de geldverstrekker gestuurd. Zij beoordelen of zij op basis hiervan de hypotheek aan je gaan verstrekken. Willen ze dit? dan volgt een bindende offerte Dit is een bindend aanbod van een geldverstrekker en bevat informatie zoals persoonsgebonden informatie, het financieringsbedrag, de aflossingsvorm, de looptijd en de hypotheekrente. Er staan twee data op de offerte:
- offertedatum: vertelt tot wanneer het aanbod geldig is
- uiterste passeerdatum: geldigheid van de getekende offerte
Meestal is dit twee tot zeven maanden. Je moet binnen die tijd naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen.
Stap 8: Acceptatie geldverstrekker
Acceptatie geldverstrekker. De geldverstrekker accepteert de offerte! Bijna tijd om feest te vieren..
Stap 9: Tekenen bij de notaris
Je kan de hypotheekakte tekenen bij de notaris. Nu kan je helemaal los gaan, want het huis is van jou!