Hypotheek Woningmarkt

Alles over de werkgeversverklaring voor je hypotheek

Hypotheek Woningmarkt

Alles over de werkgeversverklaring voor je hypotheek

Bijgewerkt op 17 juli 2025


Droom jij van een eigen huis, maar heb je jouw werkgeversverklaring nog niet rond? In dit blog lees je alles over de werkgeversverklaring, welke fouten het vaakst voorkomen als je deze verklaring aanvraagt én hoe je deze fouten kunt voorkomen.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is het officiële bewijs van je inkomen en dienstverband. De bank checkt hiermee of jij de maandelijkse lasten straks netjes kunt betalen. Zonder deze verklaring krijg je geen hypotheek. Een werkgeversverklaring is dus meer dan een A4’tje van je werkgever. Het kan namelijk flinke consequenties hebben voor je hypotheekaanvraag. Wist je bijvoorbeeld dat een werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer per hypotheekaanvraag moet worden aangeleverd? Dat is nergens voor nodig als jij precies weet wat je van je werkgever nodig hebt!

5 fouten die je aanvraag vertragen

Bij het aanleveren van een werkgeversverklaring worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Sommige van deze fouten zijn knullig en kunnen makkelijk voorkomen worden. Hieronder lees je de 5 meest gemaakte fouten die je heel makkelijk kunt controleren en voorkomen.

Fout 1: Brutoloon komt niet overeen met je salarisstrook

Het jaarsalaris op de verklaring moet exact 12 (of 13) keer het maandloon zijn dat op je loonstrook staat. Komen de bedragen niet overeen? Dan gaat de bank geheid vragen of je een nieuwe versie wilt opsturen. Deze fout is gemakkelijk te voorkomen, maar kan er wel voor zorgen dat je veel extra werk hebt om je werkgeversverklaring opnieuw in te dienen.

Fout 2: Contractdatum of functie wijkt af

Iets kleins als een incorrecte startdatum heeft al invloed op de geldigheid van je werkgeversverklaring. Staat op de verklaring dat je op 1 februari bent begonnen, terwijl je loonstrook 15 februari laat zien? Dan wordt je werkgeversverklaring afgekeurd.

Ook onduidelijkheid over je functie binnen het bedrijf kan ervoor zorgen dat je werkgeversverklaring wordt afgekeurd. Controleer dus goed of je functie goed in het document staat.

Fout 3: Lege vakjes of velden

Een werkgeversverklaring kan door de bank worden afgekeurd als niet alle velden zijn ingevuld. Dus óók als het antwoord 'nee' is of 'niet van toepassing', moet dit worden ingevuld in de werkgeversverklaring. Banken kunnen een werkgeversverklaring afkeuren vanwege ontbrekende informatie.

Fout 4: Verbeteringen, doorstrepen of andere zichtbare wijzigingen

Een werkgeversverklaring is een officieel document. Dit zorgt ervoor dat banken deze kunnen afwijzen als je zichtbare verbeteringen in het document doorvoert.

Heb je een foutje in het document gemaakt? Dan kun je het best een nieuwe maken. Het doorstrepen van informatie, een kruis ergens doorzetten of naast de invulvelden schrijven of typen is niet toegestaan en kan een reden zijn voor afkeuring.

Fout 5: Verkeerde scan

Is de werkgeversverklaring met de hand ingevuld? Gebruik dan overal dezelfde pen voor. Kies voor een blauwe pen voor een duidelijk contrast met de zwarte invoervelden. Vervolgens moet je scan van het document ook in kleur zijn zonder vervormingen of andere onduidelijkheden.

Laat je goed begeleiden

Schakel de hulp in van een Financieel Fit-adviseur en voorkom deze vijf veelgemaakte fouten en andere problemen met je werkgeversverklaring. Onze adviseurs weten precies wat jij (of de HR-afdeling van je werkgever) moet aanleveren en zorgen ervoor dat je in één keer het juiste document aanlevert. Hierdoor voorkom je stressvolle situaties en haastklussen en kun jij je in alle rust voorbereiden op je nieuwe huis!

Plan vandaag nog een gratis eerste adviesgesprek in en ervaar wat onze adviseurs voor jou kunnen betekenen.