Belastingaangifte ontcijferd!

Belastingaangifte ontcijferd!

De belastingaangifte komt er weer aan. Vanaf 1 maart kan jij jouw aangifte doen over het belastingjaar 2023. Toch kan het soms erg lastig zijn om precies te weten waar je allemaal rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, persoonsgebonden aftrek, lijfrenten en nog wel meer. Wij helpen je alvast een handje op weg!

Wie moeten aangifte doen?

In principe moet iedereen die in Nederland woont of vanuit Nederland inkomen genereert, aangifte inkomstenbelasting doen. Dit omvat werknemers, zelfstandigen, gepensioneerden en personen met inkomsten uit andere bronnen, zoals verhuur of beleggingen.

Hoe doe je aangifte?

Aangifte doen kan op verschillende manieren. De meest voorkomende methode is digitaal via de aangifte-applicatie van de Belastingdienst. Voor iedereen die extra ondersteuning nodig heeft of simpelweg het maximale uit hun belastingaangifte wil halen, bieden wij de mogelijkheid om een afspraak te maken met onze Financieel Adviseurs.

Wat heb je nodig voor de aangifte?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg er daarom voor dat je de juiste gegevens en documenten bij de hand hebt. Denk hierbij aan DigiD, rekeningnummers, jaaropgaven en de WOZ-waarde van jouw woning. Heb je een fiscaal partner? Doe dan samen aangifte om het zo gemakkelijk mogelijk te doorlopen.

Vooraf ingevulde aangifte

De vooraf ingevulde aangevulde aangifte in Mijn Belastingdienst is een handige manier, maar is niet uitgesloten van fouten. Controleer daarom altijd voor de zekerheid of de gegevens juist zijn ingevuld. De Belastingdienst verkrijgt deze informatie van werkgevers, financiële instellingen en andere overheidsinstanties.

Wat moet je allemaal opgeven?

Binnen de aangifte moeten er verschillende soorten inkomsten en aftrekposten worden aangegeven, zoals je salaris, eventuele uitkeringen, hypotheekrenteaftrek en je vermogen in box 3.

Benut aftrekposten

Het grootste gedeelte van de belastingaangifte staat al voor jou klaar. Maar de meeste aftrekposten worden niet automatisch door de Belastingdienst ingevuld. Zorgkosten, reiskosten, giften aan goede doelen kun jij bijvoorbeeld aftrekken, waardoor je belastingvoordeel hebt.

Belangrijke data

  • Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen
  • 14 juli is de uiterlijke datum voor het invullen van de belastingaangifte (zonder aanvraag van uitstel)

Wanneer je voor 1 april aangifte doet, krijg je voor 1 juli bericht terug van de Belastingdienst. Deze data zijn belangrijk, want mocht je deze data missen, dan riskeer je namelijk een boete. Ook bij het niet inleveren, terwijl je dit wel verplicht bent, riskeer je ook een boete.

Hulp bij aangifte

Kom je er zelf niet helemaal uit, of wil je hulp of advies? Maak een afspraak met een van onze Financieel Adviseurs.

Wist je dat wij met het Financieel Fit Gouden plan de belastingaangifte voor je regelen?

Opgestuurd, wat nu?

Na het indienen van je aangifte wacht je op de definitieve aanslag, een proces dat enkele weken tot maanden kan duren. Mocht je het niet eens zijn met deze aanslag, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om binnen bepaalde termijn bezwaar te maken.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak