Verduurzaam je huis!

Man isoleert zijn muren in huisVerduurzaam je huis: goed voor het milieu én je portemonnee! 

Je hebt vast weleens gehoord van het verduurzamen van je huis. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk en wat kan het voor jou betekenen? Een duurzaam huis biedt niet alleen een comfortabelere leefomgeving, maar helpt ook om te besparen op je maandelijkse kosten. En dat niet alleen, door duurzamer te leven draag jij je steentje bij aan het milieu. 

Besparen op energiekosten met een duurzaam huis 

Laten we beginnen met je persoonlijke comfort. Wie wil er nu niet een aangenaam koel huis in de zomer en een warm huis in de winter? Dit kan je bereiken door je huis te verduurzamen en bovendien kan je flink besparen op je energierekening. Door bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatiemateriaal of LED-verlichting te installeren, kan je je energieverbruik aanzienlijk verminderen. 

Vanaf begin 2023 heeft de regering een prijsplafond ingevoerd om huishoudens gerust te stellen dat hun energierekening betaalbaar blijft. Vanaf 1 januari 2024 zal dit prijsplafond echter verdwijnen voor gas, elektriciteit en stadsverwarming. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk hogere vaste lasten voor huishoudens. Het is daarom verstandig om nu alternatieven te overwegen, zoals het verduurzamen van je huis. Zo zal je financieel minder merken van het wegvallen van het prijsplafond. 

Het milieu: een belangrijke reden om te verduurzamen 

Natuurlijk wil je ook je steentje bijdragen aan een gezondere wereld. Door je huis te verduurzamen, verbruik je minder energie en stoot je dus minder CO2 uit. Dit draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een slimme thermostaat, het gebruik van Ledverlichting en andere energiebesparende maatregelen om een groenere wereld te ondersteunen. 

Financiële opties van het verduurzamen van je huis 

Misschien vraag je je nu af: “Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar hoe ga ik dat financieren?”. Gelukkig zijn er diverse financieringsopties beschikbaar om je huis te verduurzamen. Hier zijn enkele mogelijkheden: 

  • Eigen geld: Als je wat spaargeld hebt, kan je dit gebruiken voor de verduurzaming van je huis. Dit is vaak de voordeligste optie, omdat je geen rente hoeft te betalen. Als je niet zeker weet waar te beginnen, kan Financieel Fit je hierbij helpen. 
  • Verhoging hypotheek: Een andere optie is om je hypotheek te verhogen. In veel gevallen kan je je hypotheek verhogen voor verduurzamingsmaatregelen. Bespreek de mogelijkheden met je adviseur van Financieel Fit. 
  • Subsidies: Voor bepaalde energiebesparende maatregelen zijn subsidies beschikbaar, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zonneboilers, warmtepompen, isolatie en aansluiting op een warmtenet. 
  • Duurzaamheidslening: Sommige gemeenten bieden duurzaamheidsleningen aan. Dit zijn leningen met lage rentetarieven die je kan gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Informeer bij je gemeente naar de voorwaarden. 

Let op: bij sommige financieringsopties geldt een maximaal leenbedrag. Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals notariskosten bij het verhogen van je hypotheek. 

Hoe kan je je huis verduurzamen? 

Er zijn verschillende duurzaamheidsopties, afhankelijk van je budget en wensen. Bovendien moet je de geschikte maatregelen voor jouw huis bepalen. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen: 

  • Isolatie: Verbeter de isolatie van je dak, muren en vloeren om warmteverlies te verminderen en je energieverbruik te verlagen. 
  • Zonnepanelen: Plaats zonnepanelen op je dak om je eigen duurzame energie op te wekken en je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. 
  • Energiezuinige verwarming: Vervang je oude cv-ketel door een nieuwe CV-ketel, een energiezuinige warmtepomp of een zonneboiler om je huis efficiënter te verwarmen en je CO2-uitstoot te verlagen. 
  • Waterbesparende maatregelen: Installeer waterbesparende kranen en douchekoppen om je waterverbruik te verminderen en je energiekosten te verlagen. 
  • LED-verlichting: Vervang je oude gloeilampen door energiezuinige LED-lampen om je energieverbruik te verminderen en je energierekening te verlagen. 

Hulp bij volgende stappen 

Bij Financieel Fit begrijpen we het belang van verduurzaming. Daarom zijn we een partnerschap aangegaan met een gespecialiseerd bedrijf in huishoudelijke verduurzamingsprojecten. Dit bedrijf is deskundig in het begeleiden van duurzaamheidsinitiatieven en zorgt ervoor dat je binnen de kortste keren in een comfortabel huis woont! 

Waar wacht je nog op? 

Het verduurzamen van je huis biedt tal van voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Door weloverwogen keuzes te maken en gebruik te maken van beschikbare financiële ondersteuning, kan je al binnen 3 maanden genieten van de voordelen van een duurzamer huis! Aarzel dus niet langer, bespreek met je Financieel Fit adviseur de mogelijkheden en ga aan de slag! 

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak