Ik erf een woning. Wat moet ik nu doen?

Ik erf een woning. Wat moet ik nu doen?

Als je een woning erft, dan komt er veel op je af. Waarschijnlijk heb je ook allerlei vragen zoals hoeveel erfbelasting moet ik betalen en wat kan ik het beste doen met de woning? Het is belangrijk om zorgvuldig door dit proces heen te gaan met de juiste informatie en voorbereiding. Alles om de vraag “Ik erf een woning, wat nu?” te beantwoorden.

Belangrijke vragen als je een woning erft

  • Wie is de erfgenaam of de erfgenamen?
  • Is de waarde van de woning hoger dan de resterende hypotheek?
  • Hoeveel erfbelasting betaal je?

Beslissingen rondom de geërfde woning

Mocht je de enige erfgenaam zijn met recht op woning? Dan heb je de keuze om de woning te houden of te verkopen. Met de keuze om de woning te houden kan je daaropvolgend de keuze maken om er zelf in te wonen of de woning te verhuren.

Aansprakelijkheid voor schulden

Als je de woning accepteert, dan ben je ook aansprakelijk voor de schulden die gepaard kunnen komen met de woning, zoals de hypotheek. In sommige gevallen is er ook een overlijdensrisicoverzekering  aan de hypotheek gebonden. Deze kan gebruikt worden om een deel van de hypotheek af te lossen.

Beneficiaire aanvaarding

Bij het accepteren van de woning is het ook handig om te weten, dat je dit beneficiair kan aanvaarden. Dit betekent dat je wel de erfenis krijgt, maar niet aansprakelijk bent voor de wellicht bijkomstige schulden. Hiervan is het voordeel dat je niet voor verassingen komt te staan met het aangaan van de erfenis en de schulden niet uit eigen zak hoeft te betalen. Wel moet je alsnog de erfenis vereffenen, wat betekent dat je de schulden met de spullen en het geld van de overledene afbetaalt.

Als laatste is het belangrijk om te realiseren wie in de woning gaat wonen. Afhankelijk van wat in het testament staat, kan het zo zijn dat maar 1 erfgenaam in de woning mag wonen. Bekijk goed het testament.

Erfbelasting bij het erven van een woning

Bij het erven van een huis komen bepaalde belastingen aan bod, waaronder de erfbelasting en de inkomstenbelasting. Hier gaan we dieper in op de erfbelasting, en waar je zowel rekening mee moet houden.

Bij de erfbelasting wordt er uitgegaan van de WOZ-waarde en daar wordt dan de resterende hypotheek vanaf gehaald. Je hebt de keuze voor de bepaling van de WOZ-waarde, namelijk de WOZ-waarde in het jaar van overlijden, of het jaar daarna. Eenvoudig gezegd, betaal je erfbelasting over de waarde tussen de bezittingen en de resterende schulden.

Een andere factor die bepalend is over de hoogte van de erfbelasting, hangt af van de relatie die je hebt met de overledene. Het totale bedrag en de relatie doet er dus toe, hoeveel erfbelasting je uiteindelijk moet gaan betalen. Samengevat komt het neer op deze cijfers:

  • 0 – 152.368 euro
  • 152.368 euro en meer

Nu we weten dat de erfbelasting kijkt naar deze bedragen in 2024, kunnen we gaan kijken naar de relatie tot de overledene en wat dat doet met de erfbelasting:

Waarde van de erfenis

Partner (Pleeg- of stief)kind, Kind met een beperking

Kleinkinderen en verdere afstammelingen

Overige erfgenamen, zoals andere familieleden of een vriend

0 tot 152.368 euro

10%

18%

30%

152.368 euro of meer

20%

36%

40%

Vrijstellingen bij erfbelasting

Nu is het ook belangrijk om te weten dat er een bepaalde vrijstelling met betrekking tot de erfenis is. Trek eerst de vrijstelling af van het bedrag dat je gaat erven. Kijk daarna in welke categorie je valt voor de erfbelasting schaal.

Relatie tot overledene

Vrijstellingsbedrag in 2024

Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner

795.156 euro

Kind, pleegkind of stiefkind

25.187 euro

Kleinkind

25.187 euro

Achterkleinkind

2.658 euro

Kind met een beperking (onder bepaalde voorwaarden)

75.546 euro

Ouder (als jij en je partner gezamenlijk erven)

59.643 euro

Andere erfgenaam, bijvoorbeeld zus of een vriend

2.658 euro

Zoals je kan zien zijn de tarieven van de erfbelasting progressief en afhankelijk van de waarde wat geërfd wordt, en de relatie tot de overledene. Wees alert op dat dit de actuele cijfers zijn en dat deze kunnen veranderen gedurende de tijd! Neem altijd gerust contact met onze Financieel Adviseurs om niet voor verassingen komen te staan!

Meerdere erfgenamen

Als er meerdere erfgenamen zijn, dan is er de keuze dat 1 van hen in het huis gaat wonen. Hierbij worden de andere erfgenamen uitgekocht. De som van het uitkopen wordt aan de hand van de WOZ-waarde bepaald. Dit kan enige vorm van complexiteit met zich meebrengen en financieel advies inwinnen kan heel handig zijn.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak