Duurzaamheid

‘Zelfs zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen een slimme investering’

Duurzaamheid

‘Zelfs zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen een slimme investering’

Bijgewerkt op 18 juni 2025

Dat je woning verduurzamen slim is om te doen, hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat het per woning verschilt welke duurzaamheidsmaatregelen je kunt uitvoeren?  In de rubriek ‘Duurzame Stappen’ nemen we, samen met Reinoud Wilmar van Duranet, duurzaamheidsopties onder de loep. We bespreken onder meer de energiezuinigheid, de vooroordelen én de terugverdientijd.

Aflevering 4: zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen precies?

”Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit met behulp van fotovoltaïsche cellen. Deze stroom kun je niet direct gebruiken voor je apparaten in huis. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom. Deze stroom moet eerst door een omvormer omgezet worden naar wisselstroom, waarna je het kunt gebruiken. Stroom die je niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.”  

Kun je zonnepanelen alleen op daken plaatsen?

”Nee, zonnepanelen kunnen op verschillende plekken worden geplaatst. Denk aan schuren, carports of zelfs op de grond. Het belangrijkste is dat er genoeg ruimte is voor de panelen en dat ze voldoende zonlicht krijgen.”  

Hoeveel zonnepanelen heb je minimaal nodig om flink te besparen?

”Dat hangt af van je energieverbruik en dakoppervlak. Voor een gemiddeld gezin zijn 6 tot 12 panelen vaak voldoende om een groot deel van de energiekosten te dekken. Bij Duranet installeren we gemiddeld 9 panelen.” 

Wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd?

”De kosten van zonnepanelen liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000, afhankelijk van het aantal panelen en het type. De terugverdientijd is gemiddeld 5 tot 7 jaar, maar kan korter zijn als je jouw eigen verbruik kunt optimaliseren (bijvoorbeeld door een thuisbatterij aan te schaffen).”  

Is het plaatsen van zonnepanelen nog wel interessant na de afschaffing van de salderingsregeling in 2027? 

”Absoluut! Zelfs zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een slimme investering. Waarom? Vanaf 2027 krijgt je altijd een vergoeding per kilowattuur voor stroom die je teruglevert aan het net. Je hoeft niet bang te zijn dat deze balans negatief uitvalt, want de kosten die sommige leveranciers rekenen voor teruglevering, zoals onbalanskosten of netkosten, mogen niet hoger zijn dan de vergoeding die je ontvangt. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt hier toezicht op. 

”Daarnaast zijn de energieprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. Daardoor wordt het steeds belangrijker dat je zoveel mogelijk van de stroom van je panelen zelf gaat gebruiken. De beste oplossing hiervoor is de thuisbatterij. Hoe dit precies werkt, leg ik graag aan je uit tijdens een kennismakingsgesprek. De mogelijkheden die wij bieden zijn uiteindelijk beter voor je portemonnee én voor het stroomnet.’’ 

Welke verduurzamingsoptie combineert goed met zonnepanelen? 

”Een thuisbatterij is een perfecte aanvulling hierop. Je slaat je opgewekte stroom op voor eigen gebruik op een later moment, wanneer het jou dus uitkomt. Ook warmtepompen werken uitstekend samen met zonnepanelen, maar ook airco’s. De opgewekte stroom kan een warmtepomp direct gebruiken om je huis te verwarmen of te koelen.” 

Moet ik de kosten uit eigen middelen betalen of kan ik het bedrag financieren? 

”Zonnepanelen kun je zelf betalen of laten financieren. Er zijn aantrekkelijke leningen vanuit de banken en de overheid om verduurzaming te financieren. Als je een beter energielabel krijgt, kan dit ook betekenen dat je gehele hypotheek een lagere rente krijgt. Daarnaast zorgt een duurzaam huis ervoor dat  je maandlasten omlaag gaan door de lagere energiekosten. Een win-win-situatie dus. De adviseurs van Financieel Fit kunnen je hier alles over vertellen.”  

Hoe Duranet jou helpt bij verduurzamen

Een goed advies is essentieel voordat je jouw woning gaat verduurzamen. Als partner van Financieel Fit kijkt Duranet naar je huidige woning, je energieprofiel, de beschikbare subsidies én jouw wensen. Op basis daarvan wordt bepaald welke maatregelen daar het best bij passen en het meeste effect hebben. Daarnaast zorgt Duranet voor de uitvoering van de gekozen duurzaamheidsopties en krijg je na afloop het juiste energielabel.  

Twijfel je welke duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning geschikt zijn?  

Aflevering gemist?

Geen zorgen. Je leest ze hier allemaal terug: