Je bent er misschien nog wel jaren tot tientallen jaren van verwijderd: je pensioenleeftijd. Toch is het verstandig om er nu al over na te denken en de juiste stappen te ondernemen. Dat noemen we pensioenplanning en is een belangrijk aspect van Financieel Fit zijn. Zo zijn er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je later voldoende middelen hebt om comfortabel te kunnen leven. In dit blog vertellen we waar je op moet letten om een goed pensioen voor jezelf te regelen. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van pensioenbeleggen en wat je mogelijkheden zijn om vervroegd met pensioen te gaan.
Stap 1: controleer je pensioenstatus en je AOW-leeftijd
Het eerste wat je moet doen is nagaan wat je huidige pensioenstatus is. Dit kun je checken op mijnpensioenoverzicht.nl. Krijg een overzicht wat je tot nu toe aan pensioen hebt opgebouwd en wat je kunt verwachten als je stopt met werken.
Daarnaast is het belangrijk om jouw AOW-leeftijd in de gaten te houden. Jaarlijks wordt de AOW-leeftijd opnieuw berekend. Als je weet wat jouw AOW-leeftijd is, kun je hier jouw financiële planning op afstemmen.
Vuistregel voor een goed pensioen: de 40-70-20-regel
40 jaar pensioen opbouwen: start zo vroeg mogelijk met je pensioenopbouw. Daardoor benut je optimaal de kracht van samengestelde rente.
70% van je laatstverdiende inkomen: zorg dat je pensioeninkomen minimaal 70% van je laatstverdiende inkomen is.
20% van je maandelijkse inkomen: probeer ongeveer 20% van je maandelijks inkomen te sparen voor je pensioen. Dit kan via je werkgever of door te beleggen.
Wat is pensioenbeleggen?
Pensioenbeleggen is een manier om extra vermogen op te bouwen door te beleggen. Dit gebeurt meestal via een geblokkeerde beleggingsrekening, ook wel een bankspaarrekening of lijfrenterekening genoemd. Je bouwt dan je pensioen op in box 1, waardoor je mogelijk fiscale voordelen krijgt.
De 3 voordelen van pensioenbeleggen
- Belastingvoordeel: je inleg is aftrekbaar van je inkomen in box 1. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt.
- Potentieel hoger rendement: beleggen vergroot de kans op een hoger rendement. Dit rendement is hoger dan bij sparen.
- Langetermijnopbouw: door vroeg te beginnen met beleggen profiteer je optimaal van de kracht van samengestelde rente.
De risico’s van beleggen
- Risico op verlies: de waarde van je beleggingen kan fluctueren. Hierdoor bestaat de kans dat je inleg minder waard wordt.
- Lang vastgezet: je geld staat vast tot je AOW-leeftijd en kan niet tussentijds worden opgenomen.
Vervroegd met pensioen: wat is er mogelijk?
Voor veel mensen is de gedachte om vervroegd met pensioen te gaan aantrekkelijk. Dit is mogelijk, mits je voldoende vermogen hebt opgebouwd. Daarom is het belangrijk om hier vroeg mee te beginnen.
Zo bouw je een goed vermogen op: 3 opties
Er is een aantal manieren om je vermogen op te bouwen. Wij hebben de 3 opties voor je opgesomd:
- Beleggen naast je reguliere pensioenopbouw
- Extra stortingen doen op je pensioenrekening
- Het opbouwen van een spaarbuffer voor extra financiële zekerheid
Advies van onze Financieel Fit-adviseurs
Wil je na het lezen van dit blog weten welke optie(s) het best bij jouw situatie passen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze financieel adviseurs. Zij helpen je een persoonlijk financieel plan op te stellen, zodat jij met een gerust hart kunt bouwen aan je toekomstplannen.
Conclusie
Zorg dat je goed voorbereid bent op de toekomst. Controleer op tijd je pensioenstatus en AOW-leeftijd. Maak een plan en houd daarbij de 40-70-20-regel in gedachten. Bouw eventueel extra vermogen op door te beleggen. Onze financieel adviseurs zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen jou hierbij helpen.