Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een vorm van lenen waarbij familieleden samenwerken om een hypotheek af te sluiten. In plaats van een lening bij een bank aan te gaan, lenen familieleden direct geld aan elkaar. Dit maakt het voor ouders mogelijk hun kinderen te helpen bij het kopen van een huis zonder het als schenking te laten gelden.

Het biedt gezinnen de kans om financiële lasten en voordelen te delen, en zo te profiteren van lagere rentes en flexibelere voorwaarden dan bij traditionele hypotheekverstrekkers. Daarnaast versterkt het de familiebanden door samen financiële doelen te behalen.

Familiehypotheek afsluiten

Overweeg je om samen met je gezin of familie een hypotheek af te sluiten? En vraag je je af hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn? Met een familiehypotheek kunnen andere familieleden, zoals bijvoorbeeld je eigen kind, geld lenen om te sparen voor een huis, zonder dat het als een schenking wordt beschouwd. Dit kan een interessante optie zijn. Onze adviseurs begeleiden je graag door het proces, zodat je zelfverzekerd de juiste stappen kunt zetten in jouw situatie.

Hoe werkt een familiehypotheek?

1. Een familiehypotheek lijkt veel op een normale hypotheek, maar hier leen je geld van een familielid in plaats van een bank. De voorwaarden zoals bedrag, rente en aflossingstermijn worden vastgelegd in een formele overeenkomst

2. Het geleende geld wordt vervolgens gebruikt als aanbetaling voor de aankoop van een huis door het familielid dat de lening heeft ontvangen. Als tegenprestatie wordt er een hypotheek gevestigd op het gekochte huis, waarbij het huis als onderpand dient voor de lening.

3. Zoals bij een traditionele hypotheek betaalt de leningnemer maandelijks aflossingen en rente volgens een vast schema.

Wil je persoonlijk hypotheekadvies, een voorbeeld van hoe een familiehypotheek eruit zou kunnen zien en hulp bij het berekenen van jouw familiehypotheek? Plan dan een afspraak in met een van onze Financieel Fit adviseurs.

Renteaftrek bij een familiehypotheek

Met een familiehypotheek kun je zelfs meer dan 100% van de waarde van de woning lenen, waardoor je ook de bijkomende kosten zoals verbouwingen kunt financieren. Het enige waar je rekening mee moet houden, is het afspreken van een marktconforme rente, wat betekent dat deze niet te veel mag afwijken van de rentepercentages die door reguliere geldverstrekkers worden gehanteerd. En het aflossen van de lening binnen maximaal 30 jaar door middel van annuïtaire of lineaire aflossingen.

Leg alle afspraken schriftelijk vast in een leningsovereenkomst, inclusief rente en aflossingsvoorwaarden. Zo voldoe je aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek en voorkom je conflicten. Als aan alle vereisten voor een gewone hypotheek wordt voldaan, is de rente op een familiehypotheek aftrekbaar. Let op! Meld dit bij de belastingdienst.

Het verschil tussen een familiehypotheek en schenken

Het verschil tussen een familiehypotheek en schenken ligt in de aard van de financiële transactie en de juridische implicaties ervan. Hierbij de verschillen inzichtelijk gemaakt:

  • Bij een familiehypotheek leen je geld van een familielid om bijvoorbeeld een huis te financieren en betaal je dit terug met rente volgens vaste voorwaarden. Bij schenken geef je geld of bezittingen weg zonder de verwachting van terugbetaling.
  • Een familiehypotheek vereist terugbetaling binnen een bepaalde periode, terwijl een schenking geen financiële verplichting tot terugbetaling heeft.
  • Over schenkingen moet belasting worden betaald, terwijl bij een familiehypotheek de rente fiscaal aftrekbaar kan zijn.

Het is raadzaam om hierbij advies in te winnen van financiële adviseurs om de beste beslissing te nemen. Aarzel daarom niet om ons te bereiken via 0164-650 088, stuur een e-mail naar krediet@financieelfit.nl, of neem contact met ons op via onze website.

 


zeven zekerheden van Financieel Fit

Mis geen financiële tips dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang de beste financiële tips en ons laatste nieuws.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak