
Hoe een familiehypotheek kan helpen bij de aankoop van jouw woning
Hoe een familiehypotheek kan helpen bij de aankoop van jouw woning
Bijgewerkt op 9 juli 2025

Wil je graag jouw eerste huis kopen, maar kom je niet uit met de maximale hypotheek van de bank? Een familiehypotheek kan in dat geval uitkomst bieden. Daarbij leen je (een deel van) het geld van bijvoorbeeld jouw ouders of andere familieleden. Zo kun je toch dat huis kopen dat nét buiten budget valt. In dit blog lees je alles over de familiehypotheek, waaronder de fiscale regels die je moet kennen en welke stappen verstandig zijn om te nemen.
Wat is een familiehypotheek?
Een familiehypotheek is een hypotheekvorm waarbij een familielid geld leent aan een starter uit de familie om een huis te kopen. Dat kan bijvoorbeeld een (klein)kind zijn of een broer of zus. In plaats van dat je een hypotheek afsluit bij een bank, sluit je dus nu de hypotheek af bij een familielid, met onderling afgesproken voorwaarden. Dat maakt deze vorm persoonlijker en flexibeler dan bij een bank.
Twee belangrijke voorwaarden voor familiehypotheken
De Belastingdienst stelt wel twee belangrijke voorwaarden voor familiehypotheken:
- Minimale rente: de rente mag niet te laag zijn, dus geen 0% rente. De exacte ondergrens hangt af van je situatie, zoals een combinatie met een gewone bankhypotheek.
- Maximale rente: maximaal 1,5 × de marktconforme rente. Dit voorkomt ongewenste fiscale voordelen.
Tip: laat een Financieel Fit-adviseur uitrekenen wat een aanvaardbare rente is. Zo vermijd je verrassingen bij de Belastingdienst en profiteer je optimaal van aftrekposten.
De voordelen van een familiehypotheek
Voor de lener | Voor de verstrekker |
Persoonlijke voorwaarden en mogelijk lagere rente | Fiscaal aantrekkelijk: rente-inkomsten zijn belast, maar via aftrek kan het netto gunstig uitpakken |
Geen uitgebreide bankprocedure | Familie steunt op een transparante, zakelijke manier |
Hoe start je een familiehypotheek?
- Schets je situatie: wil je volledig via je familie lenen of deels bank én deels familie?
- Rente bepalen: laat een Financieel Fit-adviseur objectief berekenen wat marktconform is.
- Leg alles schriftelijk vast: een duidelijke overeenkomst voorkomt misverstanden.
- Controleer fiscale gevolgen: hoe zit het met renteaftrek voor de lener en inkomstenbelasting voor de verstrekker?
- Plan toekomstscenario’s: wat als de rente verandert of de lener wil oversluiten?
Laat je goed begeleiden
Overweeg je om een familiehypotheek te gebruiken om een huis te kopen? Een familiehypotheek is een goed alternatief voor een bankhypotheek, zolang je alles maar goed regelt. Het biedt veel flexibiliteit en kan voordelig uitpakken, maar het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken en de mogelijke risico’s goed te begrijpen.
Maak daarom een afspraak bij een Financieel Fit-adviseur om volledig op de hoogte te zijn waar je rekening mee moet houden en wat de mogelijkheden zijn. Zo helpen onze adviseurs je ook bij het kiezen van een rente die fiscaal verantwoord is.
Plan vandaag nog een gratis eerste adviesgesprek in en ervaar wat onze adviseurs voor jou kunnen betekenen.