Waarom een financieel plan?

Wil je starten met het opbouwen van vermogen? Een goede basis is essentieel. Een goede basis begint met een goed plan en in dit geval een goed financieel plan (oftewel: financiële planning).

Wat is nou eigenlijk een financieel plan?

Een financieel plan is simpel gezegd een weergave van hoe je er nu financieel voorstaat. Je kan een financieel plan zo complex maken als je zelf wilt, maar wij gaan hier uit van de basis. Het geeft je een duidelijk overzicht van al je geldzaken. Dit omvat het geld dat je verdient, zoals je salaris en eventuele toeslagen en het geld dat je uitgeeft, zoals abonnementen en vaste lasten zoals huur of hypotheek. 
Daarnaast is het ook belangrijk om naar de toekomst te kijken en rekening te houden met eventuele veranderingen.    

Waarom een financieel plan?  

Een financieel plan is jouw persoonlijke routekaart naar financiële gezondheid. Het begint allemaal met een duidelijk beeld van je financiële situatie: wat heb je nu en wat kan je verwachten voor in de toekomst? Door je inkomsten en uitgaven nauwkeurig in beeld te krijgen, ontdek je hoeveel je kunt sparen of investeren voor later.

Dit is erg belangrijk om systematisch vermogen op te bouwen. Deze systematiek helpt jou namelijk om doelgericht te sparen en te investeren met het oog op jouw toekomstige financiële welzijn.   

Toepassingen van een financieel plan  

Een financieel plan houdt niet alleen rekening met je toekomstplannen maar ook met onverwachte zaken. Het is slim om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten – zoals het plotseling moeten vervangen van huishoudelijke apparaten of autoreparaties. Dit voorkomt dat je er geld bij moet halen dat je opzij hebt gezet voor je langetermijndoelen.

Het geld dat je investeert in jouw vermogensopbouw, is bedoeld om te groeien en wil je het liefst onaangeroerd op je rekening laten staan. Een goed financieel plan behoed je voor eventuele impulsieve keuzes en onvoorziene mankementen zodat je voorbereid bent op zowel de goede tijden en de momenten dat het even tegen zit. 

Hoe maak je een financieel plan?  

Stap 1. Begrijp je huidige situatie  

Voordat je vooruit kunt plannen, moet je een helder beeld hebben van waar je financieel staat. Begin met het noteren van je inkomsten en uitgaven en zie hoeveel je maandelijks overhoudt. Noteer deze gegevens bijvoorbeeld in een Excel-bestand zodat je het gemakkelijk kan bewerken.  

Stap 2. Bepaal je doelen  

Wat wil je bereiken met je vermogen? Split je doelen op in korte en lange termijn doelstellingen. Wellicht wil je over 3 jaar een mooie reis maken, of wil je toch eerder stoppen met werken dan zou moeten. Maak het lijstje niet al te lang, anders maak je voor je gevoel geen goede progressie.  

Stap 3. Kies je instrumenten  

Er zijn verschillende manieren om je geld te laten groeien: sparen, vermogensopbouw of bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek. Kies de optie die het best past bij jouw situatie, jouw doelen en in welke mate jij om kan gaan met het nemen van risico’s. 

Stap 4. Verdeel de middelen  

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat je aan het einde van de maand elke keer over hebt; wat je doelen zijn op korte en lange termijn en welke instrumenten je gaat gebruiken, is het tijd om te bepalen waar je geld naartoe gaat. Hoeveel van je maandelijkse inkomsten zet je opzij en welk doel heeft dat? Wat heeft prioriteit?  

Stap 5. Wees consequent 

Je kan nog zo’n goed plan hebben, maar als je je niet aan het plan houdt is het ook niks waard. Behandel de inleg in je doelen als een vaste last; daarmee bedoelen we dat inleg in jouw doelen net zo belangrijk zijn als je huur/hypotheek die je maandelijks moet betalen.  

Met deze kennis op zak ben je klaar om je eigen financiële planning te maken en zo de eerste stappen te gaan zetten richting het opbouwen van je vermogen. De reis naar een Financieel Fit leven, voor nú en later.

Een financieel adviseur van Financieel Fit kan je hierbij goed helpen, zij krijgen wekelijks te maken met dit soort doelen en hebben de juist kennis in huis zodat je sneller Financieel Fit wordt én blijft. Maak een afspraak bij jou in de buurt!

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak