Koopwoning verhuren

Mag ik mijn koopwoning verhuren?

Wil je je koopwoning verhuren, maar weet je niet zeker of dat zomaar mag? Financieel Fit helpt je ontdekken wat er kan, welke regels er gelden en hoe jij verantwoord jouw huis kunt verhuren.

Is het toegestaan om mijn koopwoning te verhuren?

Je hebt een koopwoning. Misschien ga je tijdelijk naar het buitenland, wil je samenwonen of heb je een andere woning op het oog. En dan rijst de vraag: Mag ik mijn huis eigenlijk verhuren? Het korte antwoord: soms wel, maar lang niet altijd zomaar. We nemen je mee in de opties.

Verhuren van je koopwoning: mag dat zomaar?

De meeste woningen zijn gekocht met een hypotheek voor eigen bewoning. Die sluit je vaak af met een clausule: je mag de woning alleen gebruiken als hoofdverblijf. Ga je dan toch verhuren, bijvoorbeeld aan vrienden, expats of via Airbnb, dan kan dat juridisch en financieel flinke gevolgen hebben. In sommige gevallen mag het tijdelijk, bijvoorbeeld met toestemming van de bank. Maar: doe je dit zonder melding, dan overtreed je de hypotheekvoorwaarden. En dat kan leiden tot boetes of zelfs verplichte verkoop.

Familie in huis nemen? Let op de voorwaarden

Veel mensen willen hun woning tijdelijk verhuren aan familie – een zoon of dochter die studeert, ouders die een woning zoeken. Klinkt logisch, maar ook hier gelden dezelfde hypotheekregels. Zelfs al vraag je geen huur, juridisch is het een vorm van ingebruikgeving die onder ‘verhuur’ kan vallen. Financieel Fit helpt je bij het opstellen van een juridisch waterdicht plan dat past binnen de regels van jouw hypotheekverstrekker.

Slimme oplossing: de verhuurhypotheek

Mag je je koopwoning verhuren

Je kunt de verhuurhypotheek gebruiken voor

  • Je bestaande woning, die je gaat verlaten
  • Een tweede woning als investering
  • Tijdelijke of langdurige verhuur
  • Verhuur aan familie, vrienden of derden

Twijfel je of je mag verhuren? Of wil je juist nú instappen als verhuurder? Wij maken zorgen ervoor dat je Financieel Fit wordt én blijft: ook als je een woning wilt gaan verhuren.

Veelgestelde vragen over het verhuren van een koopwoning

Zodra je je woning verhuurt en er zelf niet meer woont, valt je huis niet meer in box 1 maar in box 3. Dat betekent: · Geen hypotheekrenteaftrek meer · Je betaalt belasting over de waarde van de woning (WOZ of marktwaarde) minus je schuld · De huurinkomsten zelf zijn meestal onbelast – tenzij je verhuur bedrijfsmatig wordt
Als je je woning zonder toestemming verhuurt, loop je zelf ook risico’s. Denk aan het uitblijven van huurbetalingen, een huurder die weigert te vertrekken, illegale activiteiten in de woning, verwaarlozing van het pand, en de mogelijkheid van waardevermindering van je woning. Dit zijn risico’s die je mogelijk niet wilt of kan dragen.
Een verhuurhypotheek biedt mooie kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een van de grootste risico’s is het wegvallen van huurinkomsten, terwijl je nog steeds de maandelijkse hypotheeklasten moet betalen. Dit kan gebeuren als je woning tijdelijk leegstaat of als een huurder niet betaalt. Daarnaast bestaat het risico van waardedaling van het pand. Hoewel vastgoed vaak een stabiele investering is, kunnen marktontwikkelingen ervoor zorgen dat je woning minder waard wordt. Mocht je op een later moment willen verkopen en de verkoopprijs lager uitvallen dan de openstaande hypotheekschuld, dan kan dit leiden tot een restschuld. Bovendien bestaat het risico dat de rente stijgt, waardoor je maandlasten kunnen toenemen. Daarom is het belangrijk om een financiële buffer aan te houden.
Het gebeurt wel eens dat mensen hun woning verhuren zonder de benodigde toestemming, vaak met de oorspronkelijke hypotheek. De huurinkomsten zijn vaak hoger dan de maandelijkse hypotheeklasten en andere kosten. Maar wat zijn de risico’s als je je woning zonder toestemming verhuurt?

Blijf up-to-date en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.