Er kunnen diverse redenen zijn waarom je overweegt om je koopwoning te verhuren. Misschien ben je de liefde van je leven tegengekomen en trek je samen in, waardoor je beide nu een woning bezit. In dat geval lijkt het aantrekkelijk om een van de woningen te behouden voor verhuur.

Is het toegestaan om je koopwoning te verhuren?

Het antwoord is tweeledig: ja en nee. In theorie mag het, mits je toestemming hebt van je hypotheekverstrekker. Hier ligt echter vaak een struikelblok. De meeste hypotheekverstrekkers staan niet toe dat je je koopwoning verhuurt en het verzoek om toestemming wordt meestal afgewezen.

Bijna elke bank heeft in haar hypotheekvoorwaarden opgenomen dat verhuur niet is toegestaan. In sommige gevallen kun je wel toestemming krijgen als de waarde van je woning aanzienlijk hoger is dan je hypotheek. Maar zelfs met aanzienlijke overwaarde zijn de meeste hypotheekverstrekkers terughoudend.

Komen mensen toch weg met het verhuren van hun woning zonder toestemming?

Het gebeurt wel eens dat mensen hun woning verhuren zonder de benodigde toestemming, vaak met de oorspronkelijke hypotheek. De huurinkomsten zijn vaak hoger dan de maandelijkse hypotheeklasten en andere kosten. Maar wat zijn de risico’s als je je woning zonder toestemming verhuurt?


Risico’s voor de bank

Voor de bank bestaat er inderdaad een risico. Dit is de voornaamste reden waarom koopwoningverhuur meestal niet is toegestaan. Een verhuurde woning heeft een lagere waarde dan een woning die vrij op de markt kan worden verkocht. Dit is waarom hypotheekverstrekkers terughoudend zijn.

Risico’s voor jou

Als je je woning zonder toestemming verhuurt, loop je zelf ook risico’s. Denk aan het uitblijven van huurbetalingen, een huurder die weigert te vertrekken, illegale activiteiten in de woning, verwaarlozing van het pand, en de mogelijkheid van waardevermindering van je woning. Dit zijn risico’s die je mogelijk niet wilt of kan dragen.

Het belang voor zowel de bank als de klant

Zowel jij als de bank hebben een gemeenschappelijk belang. Jij wil extra rendement, en de bank wil dat je zo min mogelijk risico loopt. In sommige gevallen kan je overwegen om je hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek. Deze hypotheek heeft meestal een hogere rente en biedt mogelijkheden om een deel van de marktwaarde te financieren. Hiermee kan je op een veiligere manier je woning verhuren.

Wil je meer informatie hierover? Plan dan een afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs via ons contactformulier.


zeven zekerheden van Financieel Fit

Mis geen financiële tips dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang de beste financiële tips en ons laatste nieuws.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak