Is het mogelijk om een woning te kopen in Nederland als je in het buitenland woont? Dit is een vraag die we de afgelopen tijd vaak hebben ontvangen, zowel van Belgen die in Nederland willen gaan wonen als van expats.

Gelukkig kunnen we veel van deze vragen bevestigend beantwoorden. Als je in het buitenland woont, is het inderdaad mogelijk om een woning in Nederland te kopen. Er zijn echter verschillen in de mogelijkheden, afhankelijk van of je van plan bent om er zelf te gaan wonen of dat het gaat om een tweede woning (Pied-a-terre) waar je af en toe verblijft.

Woning kopen terwijl je in het buitenland woont

Het kan een complex en uitdagend proces lijken om een woning in Nederland te kopen als je niet in Nederland woont. Gelukkig zijn er diverse wegen die je kan bewandelen, en bij ons kan je rekenen op persoonlijk advies en begeleiding. We hebben al veel grenswerkers geholpen om hun droom van een woning in Nederland te verwezenlijken.

Onze diensten omvatten verschillende aspecten om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen, waaronder:

  • Aankoopbegeleiding: Stap voor stap begeleiden we je door het aankoopproces van je huis. We begrijpen dat er juridische, financiële en administratieve aspecten zijn waar je rekening mee moet houden, en we staan klaar om je bij elke stap te ondersteunen;
  • Fiscale ondersteuning (BE/NL) voor grenswerkers: We zorgen ervoor dat je optimaal profiteert van fiscale voordelen en regelingen in zowel België als Nederland, zodat je financiële situatie geoptimaliseerd wordt;
  • Advies over sociale zekerheid: We helpen je bij het afsluiten van een verdragspolis voor ziektekosten, zodat je zorgverzekering niet beperkt blijft tot één land;
  • Openen van een Nederlandse bankrekening: We begeleiden je bij het openen van een Nederlandse bankrekening, een essentiële stap bij het kopen van een woning in Nederland;
  • Ondersteuning bij verduurzaming: We bieden advies over energiebesparende maatregelen en duurzame oplossingen, waardoor je op de lange termijn kunt besparen op maandelijkse kosten.

Als onderdeel van het Financieel Fit Plan zorgen we ervoor dat je financiële producten blijven aansluiten bij je veranderende behoeften. We houden gedurende het hele jaar je financiële situatie in de gaten, zodat je altijd een actueel overzicht hebt.

Wonen/werken in het buitenland en een woning in Nederland

Als je van plan bent om in Nederland te gaan wonen terwijl je in het buitenland werkt, zijn er veel zaken om over na te denken, zoals belastingaangelegenheden die zowel in België als in Nederland moeten worden aangegeven. Bij Financieel Fit nemen we al deze zorgen uit handen. We regelen niet alleen je hypotheek, maar ook verzekeringen en belastingen maken deel uit van ons advies. Kies voor ons Gouden Plan voor uitgebreide ondersteuning.

Een woning kopen met Pied-a-Terre

Als je in het buitenland woont en af en toe in Nederland wil verblijven, kan je een zogenaamde Pied-a-Terre kopen. Hiermee koop je een woning waarin je langere tijd wil verblijven. Voor deze woning kan je een hypotheek aanvragen. Als je overweegt de woning tussentijds te verhuren, is een verhuurhypotheek nodig, maar deze heeft strengere voorwaarden dan een Pied-a-Terre.

Bij het aanvragen van een hypotheek voor je woning in Nederland, dien je rekening te houden met de volgende punten:

  • Jij en een eventuele medeaanvrager moeten de Nederlandse nationaliteit hebben;
  • Je moet over voldoende inkomen beschikken, waarbij de meeste geldverstrekkers een ondergrens van € 60.000 per jaar hanteren;
  • Je moet minimaal 15% van de marktwaarde van de woning zelf kunnen inleggen voor de aanschaf.

Nederlandse hypotheek voor een buitenlandse woning

Als je een hypotheek wil afsluiten voor een woning in het buitenland, kan je in de meeste gevallen geen Nederlandse hypotheek aanvragen. In sommige gevallen kan het verhogen van je huidige hypotheek een oplossing zijn, afhankelijk van je inkomen en de waarde van je huidige woning.

Maak een afspraak!

Ons toegewijde team staat klaar om je te helpen bij elke stap van het aankoopproces en om ervoor te zorgen dat je met vertrouwen je droomhuis in Nederland kan betreden. Neem vandaag nog contact met een financieel adviseur op om een gratis eerste gesprek in te plannen. We zijn er om je te begeleiden naar een succesvolle aankoop en om je toekomstige huis in Nederland te verzekeren.


zeven zekerheden van Financieel Fit

Mis geen financiële tips dankzij onze nieuwsbrief

Ontvang de beste financiële tips en ons laatste nieuws.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak