Hoe ga je om met marktbewegingen?

Nu je kennis hebt genomen van wat vermogensopbouw is, wat inflatie doet met je geld en dat vroeg starten ook daadwerkelijk loont, gaan we een stukje verder. Ik kan heel goed begrijpen dat er stress en angst bij komt kijken om te gaan beginnen met het opbouwen van jouw vermogen. Hoe ga je om met marktbewegingen? Daarom gaan we eerst rustig kijken naar hoe de markt beweegt en het moment om in te stappen.

Wanneer ga je instappen? Je wilt namelijk niet instappen als de beurzen omhoog gaan, want we kunnen nog omlaag gaan. Ook wil je niet instappen wanneer we omlaag gaan, want we kunnen nog meer omlaag gaan. Ook hiermee ga ik je helpen:

Rendementen zijn bruto rendementen van MSCI World GR USD in euro gemeten, dus zonder aftrek van kosten. Deze publicatie is alleen voor informatieve doeleinden bedoeld en kan niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Tevens, kunnen wij niet de juistheid van deze informatie garanderen.

 

 

 

 

 

 

Wat is de achterliggende gedachte?

Het plaatje laat de jaarlijkse rendementen van de wereldwijde aandelen vanaf 1981 zien. De groene staafjes zijn de jaarrendementen. Wat valt op? 27 van de 36 jaren zijn positief geëindigd. Wat valt op aan de rode balletjes? Juist, elk jaar kent een grote daling. Als je gaat zoeken naar een reden voor die daling, ga je die altijd wel vinden, van een recessie tot verkiezingen of een aanslag. Ook hierin zie je dat ondanks de forse dalingen die er kunnen zijn, de beurs 27 van de 36 keer positief dat jaar heeft afgesloten. De beurs heeft zich altijd weer weten te herstellen na grote uitschieters omlaag.

De markt laat zich dus eigenlijk helemaal niet timen. De markt geeft jou een gemiddeld rendement over de jaren heen, maar binnen specifieke jaren kunnen grote uitschieters omhoog of omlaag zijn.

Wil je nou wel wachten op het goede moment om in te stappen en wachten op het juiste moment om uit te stappen? Dan raad ik je aan een glazenbol te kopen en hem goed op te poetsen in de hoop dat hij je die momenten gaat vertellen. Timen werkt simpelweg niet en het kost je ook een heleboel tijd en onrust. Mensen die vertellen dat zij dat wel kunnen, praten vaak over een moment dat het gelukt is en niet over alle andere momenten dat zij er volkomen naast zaten.

Nogmaals, ik kan heel goed begrijpen dat het allemaal het nog best een stap kan zijn. Als je op zoek bent naar meer zekerheid en iemand die jou hier goed mee kan helpen, maak dan een afspraak met jouw financieel adviseur.

 

 

 

 

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak