keyboard_arrow_up

  • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
  • Financieel plan met jaarlijkse check
  • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Scheiden en schulden: 5 tips

Bij een scheiding doe je er natuurlijk alles aan om er goed uit te komen. Je wilt niet voor schulden opdraaien die je gezamenlijk veroorzaakt hebt bijvoorbeeld. Wat zeggen de regels en waar moet je aan denken?

Huwelijkse voorwaarden? Gemeenschap van goederen?

Ben je getrouwd? Dan bepalen de afspraken die je toen gemaakt hebt wie er aansprakelijk is voor de schulden. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de schulden. Zelfs schulden die er al waren voor jullie trouwden, vallen na het huwelijk onder de verantwoordelijkheid van jullie allebei. Ook de schulden die uw ex-partner veroorzaakt heeft en enkel op zijn / haar naam staan.

Bij huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract kan je in de voorwaarden terugvinden hoe de verdeling van de schulden afgesproken is. Als jullie na het tekenen van de voorwaarden nieuwe leningen hebben afgesloten, zijn dat gemeenschappelijke schulden. Hadden jullie geen afspraken op papier staan? Dan kan je alleen aansprakelijk gesteld worden voor financiële verplichtingen die samen aangegaan zijn.

Echtscheidingsconvenant

In het echtscheidingsconvenant kunnen alle schulden op papier verdeeld worden. Komt jouw ex-partner de afspraken echter niet na, dan kan je hier alsnog op aangesproken worden.

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, geven we u graag 5 tips.

  1. Wanneer je gaat scheiden, is het slim zo snel mogelijk alle schulden op een rijtje te krijgen. Zo voorkom je dat je straks ook opdraait voor later gemaakte schulden. De rechter zou dan alvast naar de boedelverdeling kunnen kijken.
  2. Los openstaande schulden zo snel mogelijk af. Als het kan nog voor de daadwerkelijke scheiding, vooral creditcardschulden en openstaande rekeningen.
  3. Kijk of het mogelijk is dat één van jullie de schulden afbetaalt, en de ander de helft naar diegene overmaakt. Vraag bij de kredietverstrekkers en hypotheekverstrekkers na of het mogelijk is de schuld op één naam te zetten. Een hypotheekverstrekker zal daarbij altijd kijken of diegene alleen de lasten kan dragen.
  4. Jullie kunnen er ook voor kiezen allebei een eigen persoonlijke lening af te sluiten om daarmee ieder uw eigen deel van de schulden af te betalen. Je bent dan ieder aansprakelijk voor jouw eigen schuld. Beide partners moeten daar wel voldoende inkomen voor hebben.
  5. Als jouw partner zijn / haar deel niet kan betalen, kan je het eventueel ook voorschieten zodat je geen rente meer hoeft te betalen.

Wil je weten wat er bij jou verstandig of mogelijk is? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor hypotheekadvies op maat of met onze kredietadviseurs voor meer informatie over leningen en kredieten.

Vrijblijvend een afspraak maken

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

    Waarom een afspraak maken?

    1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
    2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
    3. Snel duidelijkheid over je situatie

    Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


    9.7

    Score op basis van 2061 beoordelingen.

    Gratis offerte voor
    hypotheekadvies aanvragen

    1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
    2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
    3. Snel duidelijkheid over je situatie


      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      Financieel Fit Test

      1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
      2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
      3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
      4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
      5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
      6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
      7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
      8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
      9. Ik heb een actueel testament

      Neem contact op face