Je huidige huis verhuren en een nieuw huis kopen: dit moet je weten!

huis met bord voor verhuur in de voortuinAls je een huis koopt en er zelf niet in gaat wonen, geldt een overdrachtsbelasting van 10,4%. Deze regel is bedoeld om het kopen van een huis voor verhuur minder aantrekkelijk te maken. Maar wat als je je huidige huis verhuurt en een nieuw huis koopt om zelf in te wonen? 

Mag je je eigen huis verhuren? 

Of je je eigen huis mag verhuren, hangt af van je specifieke situatie. Als je nog een hypotheek hebt lopen, is het waarschijnlijk dat je geldverstrekker verhuur niet toestaat. In dat geval kan je overwegen om je bestaande hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek. Met een verhuurhypotheek is permanent verhuren namelijk wel toegestaan.

Een verhuurhypotheek brengt echter andere regels met zich mee. Zo kan je meestal niet het volledige marktwaardebedrag van het huis lenen. Dit betekent dat je in sommige gevallen een deel van het geld uit eigen middelen moet financieren. Bovendien worden er vaak aanvullende eisen gesteld, zoals een aangepast taxatierapport waarin de marktwaarde van het huis in verhuurde staat wordt vastgesteld. 

Let op! Tijdelijke verhuur, (zoals een B&B) valt niet onder een verhuurhypotheek.

Twee hypotheken, kan dat? 

Als je je huidige eigen huis wilt verhuren en tegelijkertijd een nieuw huis wilt kopen om zelf in te wonen, zul je twee hypotheken nodig hebben: een hypotheek voor je eigen huis en een verhuurhypotheek. Of dit haalbaar is, hangt af van je persoonlijke situatie. Het is ook belangrijk om te overwegen of het behouden van een verhuurde woning voldoende rendement oplevert in vergelijking met de risico’s die eraan verbonden zijn. Hierbij kan een financieel adviseur van Financieel Fit je zeker van dienst zijn. Dit is een complexe berekening, en de adviseur helpt je graag! 

Benieuwd naar je mogelijkheden? 

De onafhankelijke financieel adviseurs van Financieel Fit kunnen een grondige vergelijking maken tussen diverse geldverstrekkers. Zo kun je exact inzicht krijgen in je mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd kosteloos! Maak nu een afspraak met een Financieel Fit adviseur bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak