Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag: is dat wel slim?

Jonge dame denkt na over studieschuld verzwijgenHeb je jarenlang hard gestudeerd en daardoor een studieschuld opgebouwd? En wil je binnenkort voor het eerst een hypotheek afsluiten? Dan lijkt het misschien aantrekkelijk om je studieschuld te verzwijgen bij de aanvraag van je hypotheek, omdat je dan wellicht meer kunt lenen. Toch is het niet slim om te doen. Het verzwijgen van je studieschuld brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee.

Wanneer een studieschuld opgeven bij een hypotheekaanvraag?

Altijd. Je bent namelijk wettelijk verplicht om al je financiële verplichtingen te melden als je een hypotheek aanvraagt. Een studieschuld valt onder deze verplichting. Daarnaast is het ook verstandig om je studieschuld te melden. Daarmee voorkom je namelijk dat je een té hoge hypotheek afsluit die je misschien helemaal niet kunt dragen.

Komen banken er makkelijk achter als je je studieschuld verzwijgt?

Dat ligt er aan. Als je al bent begonnen met aflossen, is de kans groot dat dit terug te zien is op je bankafschrift en een afschrift moet je bij een hypotheekaanvraag altijd laten zien. Als hier dan maandelijks een overboeking aan DUO op te zien is, komt de bank of hypotheekverstrekker er wel achter.

Als je nog niet bent begonnen met aflossen, komt de bank er minder makkelijk achter. Een studieschuld wordt namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken en andere hypotheekverstrekkers kunnen je studieschuld hier dus niet opvragen. In dit geval is de bank of hypotheekverstrekker afhankelijk van wat jij vertelt.

Waarom oorspronkelijke studieschuld opgeven bij hypotheekaanvraag?

Geld- en hypotheekverstrekkers kijken naar de oorspronkelijke studieschuld, omdat het bedrag dat je maandelijks moet aflossen gedurende de looptijd van je studielening bij DUO hetzelfde blijft. Je maandelijkse financiële verplichting blijft dus ook gelijk, ook als je al hebt afgelost.

Is het verzwijgen van een studieschuld strafbaar?

Ja, het verzwijgen van je studieschuld is strafbaar en staat gelijk aan frauderen. Als de bank erachter komt dat je je studieschuld hebt verzwegen, kan de bank het volledige hypotheekbedrag opeisen. In dat geval moet je het bedrag direct terug betalen en is de kans groot dat je je woning moet verkopen.

Daarnaast kan je hypotheekverstrekker jouw verzwijging opnemen in het frauderegister. Hier kun je bij de aankoop van een ander huis last van krijgen.

De risico’s van het verzwijgen van je studieschuld kort samengevat

Kies je er toch voor om je studieschuld te verzwijgen? Dan loop je de nodige risico’s. We hebben de belangrijkste risico’s om rekening mee te houden voor je op een rijtje gezet.

1. Je bent strafbaar: het verzwijgen van je studieschuld wordt gezien als het plegen van fraude en kan je duur komen te staan. Komt de geldverstrekker er nog tijdens de aanvraag achter? Dan is de kans groot dat je je hypotheek op je buik kunt schrijven.

2. Je krijgt geen uitkering van NHG: Nationale Hypotheek Garantie helpt je als je je hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Echter keert NHG alleen uit als je voldoet aan de voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat je zelf alles hebt gedaan om je restschuld zo klein mogelijk te maken. Ben je niet eerlijk geweest over je studieschuld? Dan voldoe je niet aan deze voorwaarde en keert NHG niet uit.

3. Té hoge hypotheek: misschien lijkt het alsof je een hypotheek en het aflossen van je studieschuld wel kunt dragen, maar je toekomst kan er zomaar anders uit zien. Als je je maandlasten in de toekomst niet meer kunt betalen en de bank er dan achterkomt dat je je studieschuld hebt verzwegen, dan kan je hypothecaire lening direct worden opgeëist en moet je het volledige bedrag aflossen. Hierdoor kun je flink in de financiële problemen komen.

Benieuwd wat je mét studieschuld kunt lenen?

Een financieel adviseur van Financieel Fit helpt je graag! Maak een afspraak met een financieel adviseur bij jou in de buurt en bespreek je financiële mogelijkheden in een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak