Ik heb een studieschuld – kan ik dan minder hypotheek krijgen?

Het hebben van een studieschuld is van invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Je moet er tenslotte rekening mee houden dat je niet alleen je hypotheek maar ook je studieschuld zult moeten aflossen. Studieschulden worden niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), maar moeten wel worden opgegeven bij het aanvragen van een hypotheek.

Een studieschuld telt maar beperkt mee bij de aanvraag van een hypotheek
Een studieschuld verlaagt je maandelijks besteedbare inkomen, ook als je nog niet verplicht bent om je studieschuld af te betalen. Een studieschuld telt wel minder zwaar dan een consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening. Jouw financieel coach kan uitrekenen hoeveel jij kunt lenen met je studieschuld.

Is het verstandig om de studieschuld eerst af te lossen?
Met een volledig afbetaalde studieschuld kun je een hogere hypotheek krijgen, maar het kan voordeliger zijn om je spaargeld te gebruiken voor de aankoop van je eigen woning. Tegenwoordig moet je bij het kopen van een huis ook altijd spaargeld inbrengen. De bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn namelijk niet meer helemaal mee te financieren. Neem dit daarom ook mee in het gesprek met je financieel coach.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak