Ik wil extra aflossen op mijn hypotheek, mag dat?

Bij de meeste hypotheken mag je per jaar 10 tot 20% van de hoofdsom extra boetevrij aflossen. Dit bedrag wordt berekend over de hoofdsom van de oorspronkelijke hypotheekschuld.

Waarom extra aflossen op de hypotheek?
Er zijn verschillende redenen om extra af te lossen op de hypotheek. Zo kun je je hypotheekschuld verlagen om lagere maandlasten te krijgen. Toch is het ook slim om je vooraf goed te laten informeren over de nadelen van het extra aflossen. Het gestorte kapitaal kun je later namelijk niet meer terughalen en het extra aflossen op de hypotheek verlaagt je fiscale voordeel.

Hoe kan ik extra aflossen?
Geldverstrekkers hanteren verschillende werkwijzen voor extra aflossen. Bij de ene geldverstrekker mag je gewoon een bedrag storten, bij een andere moet je de extra aflossing officieel aanvragen.

Hoe weet ik hoeveel ik extra kan aflossen op de hypotheek?
De maximale extra aflossing is vastgelegd in de voorwaarden van je hypotheek. Je kunt de voorwaarden erbij zoeken, maar je kunt het bedrag ook opvragen bij de geldverstrekker. Naast een maximaal bedrag kan er ook sprake zijn van een minimum bedrag. Vaak moet de extra aflossing minimaal €500 zijn. De reden hiervoor is dat hypotheekverstrekkers kosten moeten maken om jouw extra aflossing te verwerken.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak