Bijna iedere Nederlander die een krediet heeft staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een ‘gewone’ registratie van een krediet vormt vaak geen probleem bij het aanvragen van een hypotheek. Bij een negatieve registratie wordt het echter een ander verhaal.
Wat wordt er vastgelegd door het BKR?
Een uitgestelde betaling, de mogelijkheid om rood te staan bij de bank, het kopen op rekening bij een online-winkel en een creditcard worden onder andere vastgelegd bij het BKR. Bij het aanvragen van een hypotheek worden jouw gegevens bij het BKR opgevraagd. Dit wordt gedaan om je betalingsgeschiedenis te beoordelen, maar ook om ervoor te zorgen dat je niet meer geld leent dan verantwoord is.
Wat zijn de mogelijkheden met een negatieve BKR registratie?
Met bijvoorbeeld een A-registratie heb je een probleem bij het aanvragen van jouw hypotheek. Deze letter verwijst namelijk naar betalingsachterstanden. Het gaat hierbij niet om achterstanden van een paar weken. De A-codering wordt pas gehanteerd bij een achterstand van minimaal twee maanden. Met een goede verklaring voor de negatieve notering zijn er soms nog mogelijkheden, maar het kan erg lastig worden. Heb je een onterechte negatieve BKR notering? Je kunt dan contact opnemen met de instantie die de negatieve registratie veroorzaakt heeft en vragen om dit te herstellen.
Zelf je BKR registratie opvragen
Als je wilt weten hoe jij genoteerd staat bij het BKR, kun je zelf jouw registratie opvragen bij het BKR.