Met de term ‘restschuld’ wordt bedoeld dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Je kunt het huis dus niet verkopen zonder dat je een hypotheekschuld overhoudt. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Het wordt pas lastig als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen of als je wilt verhuizen.
Aflossingsvrije hypotheek en de restschuld
Vóór 2013 zijn er veel hypotheken afgesloten waarop niet werd afgelost (de aflossingsvrije hypotheek) of waarbij de aflossing van de schuld is doorgeschoven naar de einddatum van de hypotheek (zoals bij een spaarhypotheek). Huizen die op deze manier gefinancierd zijn, hebben een grotere kans om een restschuld op te bouwen na een periode met dalende huizenprijzen. Als je een hypotheek hebt waarop je maandelijks aflost, wordt deze kans steeds kleiner, doordat je hypotheekschuld daalt.
Huis verkopen met een restschuld
Als je na de verkoop van je huis de hypotheek niet geheel kunt aflossen met de verkoopopbrengst, dan moet je met de geldverstrekker een betalingsregeling afspreken voor de restschuld. Is de hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Onder bepaalde voorwaarden neemt NHG de restschuld van je over. Koop je een ander huis? Dan kun je de restschuld misschien meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je financieel coach kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.