Kunnen mijn ouders mij financieel helpen bij het kopen van een huis?

Wat als je de hypotheek niet rond kunt krijgen? Je ouders kunnen je dan financieel ondersteunen met een schenking of een lening.

De familiehypotheek
Je ouders kunnen meetekenen op jouw hypotheek, maar er zijn meerdere oplossingen als je ouders jou financieel willen helpen bij het kopen van een huis. In tijden van lage spaarrentes kan het voor ouders namelijk aantrekkelijk zijn om kinderen zelf een hypotheek te verstrekken. Dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd. Ook kan de aankoop van een huis gebruikt worden om een groot vermogen over te dragen aan de kinderen.

Wat houdt een familiehypotheek in?
Een familiehypotheek is vergelijkbaar met een hypotheek die je bij de bank afsluit. Het grote verschil is dat je van je ouders leent. Een familiehypotheek heeft zowel voor jou als voor je ouders voordelen. Jij kunt waarschijnlijk profiteren van gunstige voorwaarden en je ouders krijgen een goed rendement op hun investering. Je financieel coach kan jullie hier meer over vertellen.

Welk bedrag mogen ouders maximaal schenken aan hun kind?
Je ouders kunnen er ook voor kiezen om je een schenking te doen voor de aankoop van een woning. In 2017 mogen ouders maximaal €100.000 schenken aan hun kind. Deze eenmalige schenking moet het kind dan wel gebruiken voor het kopen van een woning. De ontvanger van de schenking mag niet ouder zijn dan 39 jaar. 

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak