Wat gebeurt er als de rentevast periode van mijn hypotheek afloopt?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je de hypotheekrente voor een aantal jaren vastzetten. Dit wordt de rentevast periode genoemd. Bij het bereiken van de einddatum van deze periode, maak je met de geldverstrekker afspraken over een nieuwe rentevast periode. Dit is ook een geschikt moment voor het oversluiten van je hypotheek.

Wat is een goede rentevast periode?
De meeste huizenkopers kiezen momenteel voor een rentevast periode van 10 jaar. Welke periode de beste keuze voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bij het bereiken van de einddatum heb je verschillende opties. Je kunt het voorstel van jouw huidige geldverstrekker accepteren of je kunt je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

De hypotheek verlengen bij de huidige geldverstrekker
Hypotheekverstrekkers sturen je gemiddeld 3 maanden voor het aflopen van jouw rentevast periode een nieuw voorstel. Dit kun je zien als een nieuw contract. Je kunt deze accepteren, maar je kunt uiteraard ook opnieuw in gesprek gaan om te kijken of de rentevast periode en/of de hypotheekvorm nog wel bij jullie wensen aansluit. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Dit biedt zekerheid, omdat de annuïteitenhypotheek als voordeel heeft dat je maandelijks aflost op de hypotheekschuld.

Hypotheek oversluiten
Bij het aflopen van je rentevast periode kun je ook zonder boete overstappen naar een andere geldverstrekker. Het is slim om je hierover goed te laten informeren. Je financieel coach kan samen met jou de beste optie bepalen.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak