Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een geldlening voor het kopen van een woning, waarbij je huis als ‘onderpand’ (lees: zekerheid van terugbetaling) dient. Dit betekent dat je geldverstrekker het recht heeft om het onderpand (het huis) te verkopen, als je de hypotheeklasten niet meer betaalt.

Goedkoper dan gewone lening
In vergelijking met bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een creditcard, is de hypotheek een goedkope leenvorm. Dat komt doordat de geldverstrekker een zekerheid achter de hand heeft van terugbetaling, waardoor deze minder risico loopt. En omdat het risico voor de geldverstrekker lager is, vraagt deze ook een lagere vergoeding (rente) dan bij andere leenvormen.

De onderdelen van een hypotheek
Een hypotheek bestaat vaak uit drie onderdelen:

  • Lening – het bedrag dat je leent om het huis te kopen. Over deze lening betaal je rente; de hypotheekrente
  • Aflossing – de terugbetaling van de lening aan de geldverstrekker. Je moet de lening in maximaal dertig jaar terugbetalen
  • Verzekering – een overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht, een woonlastenverzekering niet

Tot 2013 kon je kiezen uit tientallen hypotheekvormen. Tegenwoordig kom je alleen nog met een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Mocht je al een andere hypotheekvorm hebben afgesloten vóór 2013, dan behoud je in principe gewoon het recht op hypotheekrenteaftrek.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak