Wat is NHG?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je ervoor kiezen om de hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd. Dit geeft de bank een extra zekerheid en jij krijgt als koper een korting op de hypotheekrente. Je betaalt wel eenmalige kosten, maar de rentekorting kan deze kosten weer compenseren.

NHG en korting op de hypotheekrente
Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je bij betalingsproblemen door scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden een beroep kan doen op NHG. Als het huis in die situatie gedwongen verkocht moet worden, kan de restschuld onder voorwaarden betaald worden door NHG.

Wanneer kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG?
Je komt in aanmerking voor NHG als de beoogde hypotheeksom, de woningwaarde of de koopsom plus verbouwingskosten minder dan € 405.000,- bedraagt. Ga je het huis ook verduurzamen, dan mag je zelfs 6% meer lenen tot maximaal € 429.300,- . Is de koopsom van de woning hoger dan dit bedrag?

Wat kost het om een hypotheek af te sluiten met NHG?
Bij het afsluiten van de hypotheek met NHG worden eenmalig kosten in rekening gebracht, namelijk 0,7% van het hypotheekbedrag. Binnen een paar jaar verdien je dit terug door de korting die je op de hypotheekrente ontvangt.

 

 

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak