Wat is slimmer: een huis huren of kopen?

De meeste Nederlandse gezinnen wonen in een koophuis. Toch kan huren ook voordelig zijn. Wat is de beste keuze? Een koophuis of toch een huurwoning?

Wat zijn de voordelen van een huurwoning?
Een huis huren heeft als voordeel dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten van de woning. Als het dak lekt moet de eigenaar dit oplossen. Daarnaast ben je flexibel, omdat je je huurcontract vaak op korte termijn kunt opzeggen. Tenslotte loop je niet het risico dat je een restschuld hebt als je gaat verhuizen.

Wat zijn de voordelen van een koophuis?
Het grootste voordeel van een woning kopen is dat je vermogen opbouwt. De meeste hypotheken lopen dertig jaar. Na deze periode is het huis deels of volledig afbetaald. De waarde in het huis is jouw vermogen. Bij de verkoop van de woning krijg je de overwaarde uitgekeerd. Een bijkomend voordeel is dat je als huiseigenaar tijdens de rentevast periode geen onverwachte lastenverhoging krijgt, terwijl huurders vaak jaarlijks met een huurverhoging te maken hebben. Ook kun je een koopwoning helemaal aanpassen aan je eigen wensen, terwijl dit bij een huurhuis vaak niet het geval is.

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak