Dé checklist voor het kopen van je eerste huis

Het kopen van je eerste huis is een mijlpaal en bij Financieel Fit begrijpen we hoe belangrijk het is om deze stap weloverwogen te zetten. Onze ultieme checklist biedt essentiële begeleiding om je financiële zaken op orde te hebben. Of je nu hypotheekadvies zoekt, je maandelijkse lasten wilt optimaliseren of financiële doelen na aankoop wilt stellen, wij hebben alle informatie die je nodig hebt. Ontdek met ons hoe je slimme financiële keuzes maakt, zowel bij de aankoop als bij het beheer van je nieuwe woning.

Checklist eerste huis en hypotheek voor starters

In een tijd waarin het dagelijks leven steeds duurder wordt, is het optimaliseren van je maandlasten essentieel. Dit geldt vooral bij het kopen van je eerste huis. Ontdek met onze checklist hoe je slimme financiële keuzes maakt rondom je huis en hypotheek:

 

  1. Hypotheekadvies inwinnen: Start met deskundig hypotheekadvies om de juiste keuzes te maken bij het kopen van je eerste huis.
  2. Maximale hypotheek berekenen: Bereken je maximale hypotheek om realistische verwachtingen te hebben over je financiële mogelijkheden.
  3. Hypotheekvorm kiezen: Overweeg een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek en bepaal welke het beste bij jouw situatie past.
  4. Hypotheek oversluiten: Herzie je hypotheekrente door de altijd veranderende rentepercentages.
  5. Extra aflossen: Denk aan extra aflossingen voor belastingvoordeel en het verlagen van je maandelijkse lasten.
  6. Verduurzamen van je woning: Ontdek de financiële voordelen van het verduurzamen van je huis en maak je woning toekomstbestendig.
  7. Oversluiten naar NHG: Bekijk de voordelen van oversluiten naar Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor extra bescherming.
  8. Borgtochtprovisie: Begrijp de kosten van borgtochtprovisie bij het afsluiten van een NHG-hypotheek in het komende jaar.

Checklist verzekeringen voor starters

Bespaar aanzienlijk op je financiën door slim om te gaan met je verzekeringen. Volg deze acties om je verzekeringskosten te optimaliseren:

  1. Zorgverzekering vergelijken: Stap over naar een voordeligere zorgverzekering en realiseer mogelijke besparingen.
  2. Reisverzekering voor wintersport: Plan je een wintersportvakantie? Zorg voor een passende reisverzekering voor een zorgeloze reis.
  3. Inboedelverzekering controleren: Bij brand, waterschade of inbraak wil je niet óók nog met een grote financiële tegenvaller moeten dealen. Daarom is het van belang om je inboedelverzekering up-to-date te houden. 

Checklist overige maandlasten voor starters

Met de stijgende inflatie is bewust shoppen en het herzien van abonnementen een slimme zet. Hier zijn enkele tips om je maandlasten te beheersen:

  1. Bewust shoppen: Vergelijk prijzen en let op acties om te besparen op dagelijkse benodigdheden.
  2. Abonnementen controleren: Neem je abonnementen onder de loep en overweeg alternatieven voor een kosteneffectief budget.

 

Financiële doelen na het kopen van je eerste huis

Nu je de spannende stap hebt gezet om je eerste huis te kopen is het tijd om je financiële koers te bepalen voor het nieuwe jaar. Stel concrete financiële doelen die aansluiten bij je nieuwe levensfase. Dit helpt je bij het optimaliseren van je budget en het opbouwen van een stabiele financiële basis.

1. Opbouwen van een noodfonds

Een noodfonds is essentieel, zelfs na de aankoop van je eerste huis. Het biedt een financiële buffer voor onverwachte uitgaven en zorgt voor gemoedsrust. Overweeg om een bedrag opzij te zetten dat gelijk staat aan drie tot zes maanden aan levensonderhoud.

2. Investeringen voor de toekomst

Nu je eigenaar bent van een huis, is het moment gekomen om te denken aan langetermijninvesteringen. Bespreek met een financieel adviseur hoe je kunt investeren in je toekomst. Denk daarbij aan het (extra) opbouwen van pensioen of vermogens voor toekomstige doelen.

3. Afbetalen van schulden

Een verstandige stap is het aflossen van eventuele schulden. Verminder financiële lasten door een gedegen aflosplan op te stellen. Dit verhoogt niet alleen je financiële stabiliteit, maar verlaagt ook de maandelijkse lasten.

4. Budgettering en uitgavenbeheer

Een goed budget is de sleutel tot financieel succes. Stel een budget op dat past bij je nieuwe situatie als huiseigenaar. Beheer je uitgaven actief en zoek naar mogelijkheden om te sparen en te genieten van je nieuwe woning.

 

Nog andere vragen?

Heb je specifieke vragen over het opstellen van financiële doelen na het kopen van je eerste huis? De Financieel Fit adviseurs staan voor je klaar. Vind een financieel adviseur bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Zij helpen je Financieel Fit te worden én Financieel Fit te blijven! 

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak