Jezelf inkopen in het huis van je partner? Zo werkt het

Hypotheek verhogenAls je samen wil wonen in het koophuis van je partner, moeten er een aantal dingen geregeld worden om zeggenschap te krijgen over het huis. Je kan je dan bijvoorbeeld inkopen in het huis van je partner. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.  

Deze opties heb je als je gaat samenwonen

Als je partner al een koophuis heeft en jullie daarin gaan samenwonen, zijn er verschillende mogelijkheden om woonrecht te krijgen. Denk hierbij aan een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap, trouwen, jezelf inkopen in het huis van je partner of het betalen van huur aan je partner.  

Jezelf inkopen in het huis van je partner 

Wanneer je ervoor kiest om jezelf in te kopen in het huis van je partner, word jij mede-eigenaar. Je partner verkoopt in dit geval namelijk een deel van het huis aan jou. Om jouw deel van het huis te financieren, kan je een hypotheek afsluiten. Je gebruikt het huis van je partner dan als onderpand. Houd hierbij rekening met het inleggen van eigen geld, overdrachtsbelasting en advies- en notariskosten. 

Fiscaal partnerschap en hypotheekrenteaftrek 

Zodra je samen met je partner eigenaar bent van het huis, zijn jullie fiscaal partner. Dit houdt in dat jullie officieel partners van elkaar zijn voor de Belastingdienst. Als fiscaal partner doen jullie samen belastingaangifte, waarbij jullie te maken krijgen met de hypotheekrenteaftrek. Jullie hebben beiden een deel van de hypotheek op jullie genomen, waardoor jullie ook beiden recht hebben op hypotheekrenteaftrek. 

Bijschrijven op de hypotheek 

Als je mede-eigenaar bent, betekent dit niet automatisch dat alles goed geregeld is. Als een van jullie bijvoorbeeld komt te overlijden, ben je niet automatisch erfgenaam van je partner. Je bent eigenaar van jouw deel van het huis, maar de erfgenamen van je partner erven zijn of haar deel. Om dit allemaal goed te regelen, is het verstandig om een testament op te stellen. 

Meer weten? 

Wil je jezelf inkopen in het huis van je partner? En ben je benieuwd naar je financieringsmogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een gratis eerste gesprek met een financieel adviseur van Financieel Fit.  

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak