Veranderingen in de hypotheekwereld: Wat je moet weten in 2024

Blij koppel ontvangt sleutels huis

Elk nieuw jaar brengt frisse veranderingen met zich mee en ook op het gebied van hypotheken zijn er per 1  januari 2024 weer een aantal nieuwe regels omtrent hypotheken. Benieuwd hoe deze veranderingen jouw woondromen beïnvloeden? Wij zetten de nieuwe regels voor je op een rijtje!

De maximale koopsom met NHG stijgt!

Ben je van plan een huis te kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Goed nieuws! Vanaf 2024 is de maximale koopsom gestegen van €405.000 naar €435.000. Dus, als jouw droomhuis tussen de €405.000 en €435.000 valt, kan het voordelig zijn om je hypotheek in 2024 aan te vragen.

Energiebesparende maatregelen 

Denk je aan een energiezuiniger nieuw huis? In 2024 kun je nog meer financieringsruimte krijgen voor energiebesparende voorzieningen zoals isolatiemaatregelen, een warmtepomp of zonnepanelen. Dat betekent: tot wel €26.100 meefinancieren in plaats van €24.300. Goed voor het milieu én je portemonnee!

Energielabels met extra’s!

Heb je een oogje op een huis met een energielabel van A (++++), B, C of D? Dan hebben we goed nieuws voor je! Je kunt extra lenen op basis van de duurzaamheid van het label. Ga je voor A+++? Dat kan je maar liefst €40.000 extra opleveren. Het loont dus om een zo energiezuinig mogelijke woning te kopen.

 

   Label  Bedrag
   A++++ met garantie  €50.000
   A++++  €40.000
   A+++  €30.000
   A+ tot en met A++  €20.000
   AB  €10.000
   CD  €5.000
   EFG  €0

Verandering in leencapaciteit

Het NIBUD stelt elk jaar nieuwe woonquotes vast. Dit is het percentage van je inkomen dat je volgens bepaalde normen maximaal kwijt mag zijn aan woonlasten. Deze bepalen jouw maximale hypotheek. Goed nieuws voor de meeste huishoudens, want vanaf een inkomen van €33.000 neemt de maximale hypotheek toe, mits je loon meestijgt met 5,2%. Echter, zonder loonstijging daalt de leencapaciteit voor de meeste mensen. De adviseurs van Financieel Fit kijken graag met jou wat dit voor jouw situatie betekent.

Alleenstaanden krijgen ruimere leencapaciteit

Alleenstaanden krijgen vanaf 2024 meer financiële ruimte voor een hypotheek. Als je meer dan €28.000 per jaar verdient, mag je €16.000 euro meer lenen. Die €16.000 komt boven op het bedrag dat je ‘standaard’ kunt lenen op basis van je inkomen. Het rekeninkomen stijgt en dat betekent een hogere maximale hypotheek voor alleenstaande mensen. Deze verruiming geldt voor alle inkomens, niet alleen tot de huidige inkomensgrens van €31.000. Een welkome verandering!

Minder gewicht voor studieschuld

Voor de huizenkopers met een studieschuld: vanaf 2024 wordt de studieschuld minder zwaar meegerekend. Hypotheekverstrekkers kijken niet meer naar de oorspronkelijke studieschuld, maar naar het actuele openstaande bedrag. Houd wel rekening met de forse rentestijging van de studieschuld, die invloed heeft op je maximale hypotheek.

Verruiming van de overdrachtsbelastingen

Huizenkopers van 18 tot 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling geldt in 2024 alleen bij aankoop van een woning met een koopsom van maximaal €510.000. 

Financieel Fit staat voor je klaar

In deze dynamische wereld van hypotheekregels is het belangrijk om op de hoogte te blijven. Wil je je hypotheek oversluiten, een aflossingsvrije hypotheek, hypotheekadvies of simpelweg je maximale hypotheek berekenen? Onze adviseurs van Financieel Fit staan voor je klaar! Laten we samen kijken hoe deze regels jouw financiële toekomst positief kunnen beïnvloeden.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Sluit menu Mijn Financieel Fit Mijn Financieel Fit
Zoeken
Maak een gratis afspraak