keyboard_arrow_up
 • Adviesgarantie van uw Financieel Fit Coach
 • Financieel plan met jaarlijkse check
 • Met Financieel Fit App altijd inzicht

Eén op de 7 huishoudens heeft geen financiële buffer

Heb jij een financiële buffer? Eén op de zeven Nederlandse huishoudens heeft dat in ieder geval niet. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze gezinnen hebben te weinig geld in hun spaarpot zitten om een financiële tegenvaller op te vangen. Juist nu in deze crisistijd blijkt duidelijk hoe belangrijk het is om zo’n buffer bij elkaar te sparen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je spaarpot gevuld krijgt? En hoeveel moet je sparen om tijdelijke tegenspoed op te vangen?

Als je een financiële buffer hebt, hoef je je geen zorgen te maken over een wasmachine die kapot is of reparaties aan je auto. Als je het nog groter wil aanpakken, maak je een ‘vaste lasten’ potje aan. Op deze spaarpot spaar je het bedrag dat je nodig hebt om een jaar lang te kunnen leven zonder inkomen. Dat geeft je een enorm vrij gevoel: je kunt dan stoppen met werken als je er ongelukkig van wordt. Of je kunt een eigen bedrijf starten, verbouwen of een nieuwe opleiding gaan volgen.

Maar laten we met de basis beginnen: het opbouwen van die financiële buffer, zodat je in ieder geval bij tegenspoed goed zit. We delen een stappenplan waarmee je binnen een jaar een grote financiële buffer én ‘vasten lasten’-potje op kan bouwen.

1. Bestudeer je bankafschriften

De eerste stap is niet meteen sparen, maar weten hoevéél je kunt sparen. Daarvoor zal je echt je bankafschriften moeten bestuderen. Waarschijnlijk schrik je je een hoedje als je voor het eerst uitrekent hoeveel je in werkelijkheid besteedt aan boodschappen, restaurantbezoekjes en abonnementen waar je eigenlijk weinig mee doet.

2. Ga voor een realistisch plan

Stel haalbare doelen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je in de eerste 6 maanden 600 euro in je spaarpot wilt doen. Dit is dan 100 euro per maand. Omdat je net je financiën hebt bekeken, weet je of dit realistisch is. Gaat het je lukken om dat bedrag minder uit te geven aan kleinere bestedingen? Zet niet te hoog in, want dan loop je de kans dat je afhaakt.

3. Zorg voor een aparte spaarrekening

Natuurlijk kun je spaarpotjes aanmaken op de spaarrekening waar je heel gemakkelijk bij kunt met bijvoorbeeld je Bankieren-app. Maar de kans is dan wel aanwezig dat je er zo nu en dan een beetje af gaat snoepen. De beste manier om dit te voorkomen is daarom een aparte spaarrekening (bij een andere bank) te openen waar de drempel hoger is om terug te boeken.

4. Spaar automatisch

Echte spaarders weten waar we het over hebben hier: automatisch sparen. Hierbij stel je een automatische afschrijving van je bankrekening naar je spaarrekening in. Net nadat je salaris gestort is, zodat je het nog aan niets anders uitgegeven hebt. Zo zorg je dat je veel spaargeld krijgt.

5. Noteer duurdere aankopen

Dat contant betalen meer ‘pijn’ doet blijkt uit verschillende onderzoeken. Dit komt omdat je dan veel bewuster bent over hoeveel geld je daadwerkelijk uitgeeft. Maar tegenwoordig is betalen we eigenlijk allemaal met pin of contactloos. Hoe zorg je dan toch dat je de pijn voelt? Een slimme manier om die pijn toch een beetje te voelen, is om grote aankopen onder elkaar op te schrijven. Dan zie je meteen of je die maand wel heel erg veel dure aankopen hebt gedaan.

6. Meevaller? Zet een deel apart

Ook een spaartip die je meer hoort: zet je financiële meevallers meteen apart. Maar eerlijk is eerlijk: je wilt toch ook genieten van die meevaller? Misschien is het dan verstandig om de helft meteen naar de spaarrekening te storten en de rest aan iets voor jezelf te besteden. Dan hoef je niet te balen dat je er niet aan mag zitten én je hoeft je ook niet schuldig te voelen dat je over het uitgeven van dat bedrag.

Sparen leuk? Ja het is echt mogelijk om lol in het sparen te krijgen. Zoek bijvoorbeeld een vriend(in) die ook wil sparen en maak er een spel van. Trakteer jezelf als je een doel hebt bereikt. Verdiep je in het onderwerp sparen en vind elke keer weer nieuwe manieren om te zorgen voor meer geld. Dat hoeft dus niet per se sparen te zijn, maar kan ook meer verdienen zijn.

Ga jezelf in ieder geval niet tekort doen. Het is net als met lijnen. Hoe meer lekkere snacks je jezelf ontzegt, hoe moeilijker het wordt om af te vallen. Sparen en een financiële buffer opbouwen betekent niet dat je niks meer mag, maar dat je simpelweg bewuster bent van wat er met je geld gebeurt. Uiteindelijk zorgt dit er voor dat je veel minder geldzorgen zult hebben.

Wil jij ook financieel fit worden? Neem dan contact op met één van onze financieel adviseurs via het contactformulier of bel :0164-607211

Vrijblijvend een afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Score op basis van 2061 beoordelingen.

  Gratis offerte voor
  hypotheekadvies aanvragen

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over je situatie


   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Financieel Fit Test

   1. Ik weet wat de waarde van mijn huis is ten opzichte van mijn hypotheek
   2. Ik weet hoe hoog mijn schulden zijn en wanneer ik alles heb afgelost
   3. Ik sta zelden rood op mijn bankrekening
   4. Ik weet wanneer ik met pensioen ga en hoeveel AOW en pensioen ik dan krijg
   5. Ik weet hoe ik voor extra pensioen kan sparen
   6. Ik heb een goed inzicht in mijn inkomsten en uitgaven
   7. Ik vergelijk al mijn verzekeringspremies één keer per jaar
   8. Ik weet hoe mijn auto verzekerd is
   9. Ik heb een actueel testament

   Neem contact op face